Radek Malý: Pocit nočního vlaku

10. prosinec 2013

Metaforická koláž plná tísnivé atmosféry, agrese a nemožnosti porozumění mezi lidmi. Autor hry, básník a překladatel Radek Malý, za ni v roce 2007 obdržel Cenu Českého rozhlasu, udílenou v rámci Cen Alfréda Radoka.

Pět situací pěti dvojic spojuje v čase a prostoru jízda nočním vlakem na trase Praha-Osvětim. V pěti různých vagonech – jídelním voze, první třídě, oddělení pro matky s dětmi, oddílu pro průvodčího a v dobytčáku – se setkáváme s matkou a jejím dospělým synem, podivným postarším mileneckým párem, otcem a dcerou obtíženými tajemstvím a vystrašenou sourozeneckou dvojicí.

Vedle nich je tu i průvodčí, smiřující se se svým cháronovským údělem.

Pocit nočního vlaku nastudovala režisérka Hana Kofránková s herci Barborou Hrzánovou, Ivanem Řezáčem a Aloisem Švehlíkem v hlavních rolích. Na zvukové stránce se podíleli Michal Rataj a Ladislav Reich.


Osoby a obsazení:Cestující – ona (Barbora Hrzánová), Cestující – on (Ivan Řezáč), Průvodčí (Alois Švehlík), hlasy (Andrea Elsnerová, Jiří Laštovka, Ivo Theimer a Daniel Šváb).

Autor: Radek MalýHudba: Michal RatajDramaturg: Martin VelíšekRežie: Hana Kofránková

Natočeno v roce 2007.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.