První pražský mrakodrap. Z funkcionalistického sídla odborářů je Dům Radost s terasou na střeše

28. srpen 2019

Málokdo zná tuto budovu na pražském Žižkově na náměstí Winstona Churchilla zevnitř. Pražané si ji pamatují jako sídlo Revolučního odborového hnutí, tedy ROH, a následně jako Dům odborových svazů, pro který se zažila přezdívka „kachlíkárna“.

Loni ji od odborových svazů koupila soukromá firma a přejmenovala ji na Dům Radost, který chce opravit a oživit. Léta přehlížený dům totiž rozhodně stojí za pozornost.

První pražský mrakodrap

Jde o první pražský mrakodrap, který vznikl pro Všeobecný penzijní ústav. Postavený byl mezi lety 1932 a 1934 ve funkcionalistickém stylu podle návrhu tehdy ani ne třicetiletých architektů Jaroslava Havlíčka a Karla Honzíka. „Jejich projekt byl mimořádně progresivní, navrhli totiž křížový půdorys. Byl to nejekonomičtější návrh, který mohli mít," říká historik architektury Patrik Líbal.

Velkou novinkou byl i světlý keramický obklad, který dál později budově přezdívku kachlíkárna. Architekti si ho ale museli prosadit. „Měli tady dokonce zkoušku. Je nutné si uvědomit, že v té době byl Žižkov mnohem špinavější, byla to průmyslová čtvrť a nedaleko bylo nádraží." Mladí avantgardní architekti, pro které byl projekt budovy Všeobecného penzijního ústavu největším dílem jejich kariéry, si prosadili dokonce i americkou klimatizaci.

Dům Radost (Dům odborových svazů)

Patrik Líbal provádí stavebně-historický průzkum budovy, kterou v budoucnosti čeká nezbytná oprava. Jak říká, některé kanceláře se dochovaly v původním stavu, jiné jsou zcela předělané. V budově lze najít také mnoho původních světel, několik umyvadel a dokonce i pisoárů. „Celkově je autenticita vysoká. Problém je zatím obklad. Za války byl natřen načerno a nejvíce mu uškodilo umytí louhem, který zlikvidoval glazuru."

Noví majitelé se teď podle Martina Loudy seznamují s domem a jeho okolím, s architekty řeší jeho možné budoucí využití a konverzi.

Spustit audio