Průvodce latinskoamerickými styly pro začátečníky

24. září 2019

Latinská Amerika je region bohatý na žánry a rytmy s exotickými názvy jako forro, salsa, cumbia či guajira. Poznejte je v hudebním speciálu Petra Dorůžky.

Zatímco tango proniklo i na koncerty vážné hudby, brazilský styl tecno brega je naopak považován za hudební brak, a songy zpěvačky Lily Downs čerpající z mexicko-indiánského koloritu představují vysoce kultivovaný pop.

Fanouškem latinskoamerické hudby je i režisér Pedro Almodóvar, který se kdysi zasloužil o comeback už nežijící zpěvačky Chavely Vargas. Ta byla původem z Costa Ricy, usadila se v Mexiku, a Almodóvar použil její verzi balady La Llorona ve filmu Mluv s ní. Díky tomu vystoupila Chavela Vargas ve věku 83 let v plné síle v newyorské Carnegie Hall.

Tangu se daří nejen Argentině a v Uruguayi, kde leží jeho kořeny, ale též v Paříži, kde žije silná argentinská komunita. Tak například pianista a skladatel Gerardo Jerez Le Cam se z Argentiny přistěhoval do Paříže, kde se setkal s hudebníky z východní Evropy, rumunským houslistou a hráčem na cimbál z Moldavie, kteří svými nástroji jihoamerické tango zajímavě přibarvují.

S hudbou vysoce sofistikovanou se setkáme i v Kolumbii. K těm nejlepším příkladům patří zpěvačka Marta Gomez, známá díky poetickým a jemným písním, které jsou zároveň působivé a zvukově pestré. Marta Gomez čerpá zvláště co se rytmů týče z bohaté palety, kterou Latinská Amerika nabízí.

Poslechněte si celý hudební speciál Petra Dorůžky:

Spustit audio

Související