Proti proudu: 50 let S.E.M. Ensemble

17. květen 2020

Jaké události stály za založením amerického S.E.M. Ensemble v Buffalu v roce 1970? Pro zakladatele a uměleckého ředitele nejstaršího souboru nové hudby v USA Petra Kotíka (1942) byla rozhodující zkušenost s vedením ansámblů v Praze: Musica Viva Pragensis a QUaX Ensemble, ale také první spolupráce s Johnem Cagem v roce 1964 v Evropě a pozdější pozvání do USA, kde působil coby stipendista v Center of the Creative and Performing Arts, SUNY/Buffalo.

První koncert S. E. M. Ensemble se uskutečnil na jaře před padesáti lety a program prezentoval díla skladatelů, jako byl Cornelius Cardew, John Cage nebo Rudolf Komorous. V Buffalu se Petr Kotík setkává např. s Juliem Eastmanem nebo Mortonem Feldmanem, jejichž skladby jsou součástí ansámblu dodnes.

S.E.M. Ensemble, Buffalo 1972: Julius Eastman, Roberto Leneri, Jan Williams, Petr Kotik

Začátkem 80. let se SEM stěhuje na newyorskou scénu a podniká také významná turné po Evropě, Jižní Americe i Japonsku. Jak uvedl New York Times: “S. E. M. Ensemble prezentuje to nejlepší, co zůstalo z experimentální tradice“. Jak se z několikačlenného ansámblu stal v roce 1992 orchestr, který zaplnil Carnegie Hall? Futurissimo se zabývá některými důležitými událostmi padesátileté existence ansámblu, ale i stejnojmenného orchestru, který má svou základnu v New Yorku: pořádá pravidelné koncerty v Paula Cooper Gallery, České národní budově na Manhattanu nebo v sídle SEM v Brooklynu, Willow Place auditoriu, kde se ansámbl věnuje také tvorbě mladých skladatelů, ale jehož aktivity po roce 1989 úzce souvisejí s Českou republikou, posledních dvacet let zejména s Ostravou.

The Orchestra of the S.E.M. Ensemble, Carnegie Hall, 1992

U příležitosti 50 let S. E. M. ansámblu se uskutečnil 1. dubna 2020 on-line koncert (stále dostupný), jehož součástí jsou rovněž komentáře předních amerických skladatelů George Lewise, vedoucího hudební kompozice Kolumbijské univerzity, a Christiana Wolffa, člena legendární New York School a jednoho z nejvlivnějších skladatelů experimentální klasické hudby, jehož skladby byly vždy součástí repertoáru S. E. M. Ensemble. Pořadem provází a program S.E.M. Ensemble uvádí skladatel, flétnista a dirigent Petr Kotík.

 

Spustit audio