Progresivní francouzský modernismus. Zapomenutá tvorba Dirka Jan Rola a Janine Abrahamové opět ožívá

10. květen 2022

Ve městečku Meudon na periferii Paříže žije dnes již 93-letého designér Dirk Jan Rol. Setkáním s ním se mi splnil sen, který jsem plánoval již několik let. Dirk Jan Rol je totiž jednou z mála žijících legend francouzského poválečného modernismu. Se svou ženou Janine Abraham se věnoval od roku 1952 především návrhům nábytku a svítidel. Společně experimentovali s materiály a novými typologiemi. Byli výraznými představiteli francouzského designérského idealismu poválečné éry.

Poznali se v roce 1955, kdy se potkali v ateliéru slavného interiérového dekoratéra Jacquese Dumonda. Netrvalo dlouho a začali spolu nejenom spolupracovat, ale i žít. Již v roce 1957 si založili vlastní studio a produkovali experimentální návrhy, které většinou představovali na pravidelných salónech dekorativních umělců. Navrhovali ve vlastní produkci, ale i pro značky jako byly Rougier nebo Les Huchers Minvielle. Pracovali nejčastěji s kovem, dřevem nebo ratanem. Křesla, jejichž konstrukci tvoří ohýbané hliníkové desky a ratanové výplety, dodnes udivují svou moderností. Později se věnovali také interiérovému designu a architektuře.

Ukázka z monografie Abraham & Rol, nakladatelství Norma Edition

Na konci osmdesátých let byla však jejich tvorba zapomenuta. To se v poslední době mění. V roce 2017 vyšla jejich první zevrubná monografie, která doprovodila výstavu v galerii Pascal Cuisinier. Již předtím o jejich práci projevili zájem sběratelé. Teď zase firma na výrobu svítidel Disderot představila kolekci čtyř interiérových svítidel. Ty Dirk Jan Rol a Janine Abraham navrhli v šedesátých letech. Jedná se o architektonicky komponovanou dřevěnou lampu AR70 a především unikátní ratanové svítidlo A65. Na produkci svítidel dohlížel sám Dirk Jan Rol.

Dodnes žije ve svém bytě umístěném v bytovém komplexu v Meudonu, který v sedmdesátých letech se svou partnerkou vybudoval. Minulý víkend mě ve svém bytě s radostí přijal. Ukázal mi své závěsné tkané tapiserie, jež v posledních letech vytváří na dřevěném ručním stavu. Poté jsme vzpomínali na jeho začátky i pracovní a životní partnerku Janine Abraham, která bohužel zemřela již před více jak deseti lety. S novými publikacemi, re-edicemi a především zájmem mladé generace sběratelů a galeristů však tvorba Janine Abraham a Dirka Jana Rola žije i nadále.   

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související