Demolice ikonické obytné věže Nakagin v Tokiu. Jednotlivé části stavby si rozeberou muzea a privátní sběratelé

3. květen 2022

Obytná věž Nakagin Capsule Tower v centru Tokia byla považována za nejvýznamnější dílo radikálního japonského architektonického proudu s názvem Metabolismus. Jeho představitelé od počátku šedesátých let přemýšleli o architektuře jako o lidském organismu, který se díky svému vnitřnímu metabolismu vždy přizpůsobí daným podmínkám. To samé chtěli od architektury.

Obytná věž Nakagin Capsule Tower v centru Tokia

Kenzo Tange, Kiyonori Kikutake, Arata Isozaki a konečně autor věže Nakagin Kisho Kurokawa vytvářeli koncepty modulárních a flexibilních konstrukcí, které by se daly libovolně rozšiřovat či měnit podle aktuálních potřeb. V praxi se jejich vize příliš neuplatnily.

I proto byla obytná budova Nakagin cenným příkladem smělých vizí japonských metabolistů. Kurokawa ji zkonstruoval mezi lety 1970 a 1972. Tvoří ji dva centrální betonové pilíře, které architekt osadil 140 plně vybavenými prefabrikovanými obytnými moduly o rozměrech 4x2,5 metru. Tento malý obytný prostor s jedním velkým kruhovým oknem se stal hlavním prvkem designu. Navzájem se dají kapsle spojovat a vytvářet větší prostory. Uvnitř byly v továrně vyrobené moduly vybaveny integrovanými pokrokovými technologiemi včetně vestavěné hudební soustavy, televize i plně vybavených koupelen.

Obytnými modul v Nakagin Capsule Tower v Tokiu

V malých jednopokojových bytech většinou nebydleli rezidenti po celou dobu. Byly určené pro krátkodobé pronájmy obchodním cestujícím nebo tvrdě pracujícím úředníkům, kteří se do svých kapslí chodili jen vyspat. Ostatně zkusit jste si to mohli i vy. V posledních letech bylo několik kapslí nabízeno na Airbnb. Již v roce 2012 se k bydlení využívalo pouze 30 modulů. 

Obytná věž Nakagin Capsule Tower v centru Tokia

Po dlouhých diskuzích se kolektiv vlastníků budovy rozhodl ji zdemolovat a na jejím místě postavit nový energeticky efektivní budovu. Příčinou jsou především zastaralé a zdraví nevhodné materiály, včetně azbestu, ze kterých byla stavba v sedmdesátých letech vybudována. Teď už slavné moduly, připomínající pračky, uvidíme jen v muzeích. Hned několik z nich zakoupilo demontované kapsle do svých sbírek. 

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.