Proces. Nejslavnější román Franze Kafky v Četbě na pokračování

V den svých třicátých narozenin se bankovní prokurista Josef K. probudí a zjistí, že do jeho bytu vnikli dva cizí muži, aby jej zatkli, protože je obžalován pro neznámé provinění před záhadným soudem. Začíná rok trvající proces... Z proslulého románu Franze Kafky čte Jiří Ornest. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Z němčiny přeložil, pro rozhlas připravil a Kafkův text komentuje: Josef Čermák
Účinkuje: Jiří Ornest
Dramaturgie: Blanka Stárková
Režie: Josef Červinka
Natočeno: v roce 1998

Za svého života vydal Franz Kafka (1883–1924) jen několik povídek. Nevěřil, že by jeho texty chtěl vůbec někdo číst, a žádný ze svých velkých románů nedokončil. Nebýt Kafkova přítele Maxe Broda, který navzdory výslovnému přání autora některé rukopisy posmrtně vydal, přišla by světová literatura o jednoho z nejosobitějších spisovatelů vůbec.

Kdo Josefa K. soudí a proč? 

Román Proces nás zavádí do přízračného, a přesto přesně viděného světa – do světa, v němž věci odporují logice všedního života a podléhají zákonitostem tíživého snu. Průměrný úředníček se tu musí utkat s neviditelným mocenským aparátem, s dusivou byrokracií, s přezíravostí okolí... To vše v něm vzbudí sice nejasný, ale nutkavý pocit vlastní viny! Kdo ale Josefa K. soudí a proč? Tato otázka zůstává až do poslední stránky bez odpovědi.

Kafkův Proces je jedním z nejvýznamnějších literárních obrazů odrážejících atmosféru dvacátého století.

autoři: Petr Turek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související