Přitažlivost dekadence

28. únor 2011

Daří se dnes dekadenci? Podle rozsahu i návštěvnosti loňské výstavy Dekadence now! v pražské Galerii Rudolfinum se zdá, že není o čem diskutovat. Ale co je to vlastně dekadence, jaký je rozdíl mezi dekadentem a tím, kdo pouze šokuje extrémem?

„Dnešní společnost není bohužel dekadentní. Je pouze již nevzdělaná, omezená a triviální. Ne, v žádném případě není dekadentní,“ říká v rozhovoru pro letošní ročník Labyrint revue historik a teoretik umění Josef Vojvodík. Dekadenci se věnuje celé aktuální číslo Revue, jak ostatně napovídá i titulek Přitažlivost dekadence vyvedený velkým písmem na obálce. Na dvě stě sedmdesáti stranách „časopisu pro kulturu“ - vydávaného nakladatelstvím Labyrint už dvacet let - najdete tak jako každý rok i letos ukázky z knih zahraničních autorů, které i když česky zatím nevyšly, stojí za pozornost. Kromě toho Labyrint přináší tipy na českou četbu, v obrazové části představuje výtvarníky, na konci najdete ukázku z komiksu. Tohle vše obalují teoretickými texty, které téma řadí do kontextu a vás nutí skutečně se zamyslet nad tím, co vlastně učebnicové heslo dekadence může znamenat.

V úterní Čajovně 1. března Labyrint revue prolistujeme spolu jejím textovým editorem Ondřejem Kavalírem. Uslyšíte úryvky z několika textů a nad samotným pojmem dekadence a jeho historickými proměnami budeme debatovat s výše citovaným Josefem Vojvodíkem. Tématicky zaměřenou hudbu vybere Tomáš Dvořák, ptát se bude Jarka Haladová. Tři kusy Labyrint revue můžete vyhrát v soutěži.

02260141.jpeg
Spustit audio