Přemysl Rut: Babinský a Palacký neboli Báseň a pravda

19. prosinec 2013
Hra pro tento večer

Setkal se slavný lotr Babinský s neméně slavným otcem české historiografie Františkem Palackým? Možnou odpověď nabízí vtipná rozhlasová komedie, kterou její autor Přemysl Rut nazval podle obou tak rozdílných velikánů – Babinský a Palacký.

Jiří Lábus si zahrál Václava Babinského, muže s minulostí, a Viktor Preiss Františka Palackého, dějepisce. Režii měla Hana Kofránková.

Inscenaci jsme vysílali jako připomínku rozhlasové tvorby Přemysla Ruta, kterému byl věnován také závěrečný Výroční průvodce rozhlasovou hrou v sobotu 14. prosince.

Čtěte také: Jak vzniklo úsloví Kouká jako babinskej?


Osoby a obsazení: Václav Babinský alias Adam Müller, muž s minulostí (Jiří Lábus), František Palacký, dějepisec (Viktor Preiss), František Hais, písničkář (Přemysl Rut), sestra Angelika (Věra Hučínová), zpovědník (Pavel Soukup), hostinský (Bronislav Poloczek), vypravěčka (Jitka Molavcová), matka Celestina, abatyše (Věra Kubánková) a další

Autor: Přemysl RutHudba: Přemysl RutDramaturgie: Jiří Hubička a Pavel MinksRežie: Hana Kofránková

Natočeno v roce 2000.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.