Premiéra napínavé hry Grahama Greena Skleník

Vedle svých 24 románů napsal anglický prozaik Graham Greene také 8 divadelních her. I když psaní pro divadlo zůstalo pro Greena jen příležitostnou zálibou, dovedl i v tomto žánru stvořit zajímavé a živé postavy a vyprávět napínavý příběh. V divadelní hře Skleník budeme spolu s hlavním hrdinou pátrat po tajemné události z jeho dětství, která se zřejmě kdysi odehrála ve skleníku na zahradě rodičovského domu. Premiéru inscenace s Vladimírem Javorským v hlavní roli vysíláme 26. května 2012 od 14.00.

Jak Graham Greene přiznal v memoárové knize Kus života (1971), snad do všeho, co napsal, přetavil svoje vzpomínky z dětství, ty dobré i ty zlé. Dvojnásob to platí pro divadelní hru Skleník a jejího hlavního hrdinu Jamese Callifera, jehož biografie opravdu nápadně připomíná známé skutečnosti z Greenova života.

Spisovatel se narodil v roce 1904 do rodiny ředitele prestižní internátní střední školy jako čtvrté ze šesti dětí. Od útlého dětství trpěl citovou odtažitostí obou rodičů, v širším kruhu rodiny přilnul pouze k jednomu ze svých strýců. V příslušném věku nastoupil do školy, kterou řídil jeho otec, ale jako syn ředitele si nedokázal najít mezi spolužáky svoje místo a začal chodit za školu. Když se na jeho chování přišlo, pokusil se několikrát demonstrativně o sebevraždu. Na radu staršího bratra Raymonda poslala rodina chlapce na psychiatrické léčení do Londýna. Při té příležitosti objevil psychoterapeut chlapcův literární talent.

Po odvysílání najdete hru k poslechu po dobu jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

Skleník (1958) začíná v úmrtní den agnostického myslitele Henryho Callifera. Oddaná manželka Mary shromáždí kolem úmrtního lože celou rodinu, s výjimkou mladšího syna Jamese. Zdá se, že pouhá jeho přítomnost by mohla umírajícího nežádoucím způsobem rozrušit. Přesto se James v rodičovském domě objeví, pozvala ho totiž jeho třináctiletá neteř Anne, která chce přijít záhadě kolem svého oblíbeného strýčka na kloub.

James, stejně jako kdysi Greene, je redaktorem v Nottinghamu. S manželkou Sárou se rozešel, protože není schopen nikoho milovat; trpí prázdnotou, depresemi a nechce se mu žít. Léčí se bezvýsledně u psychiatra a má sebevražedné myšlenky. Zdá se, že příčinou Jamesových potíží je jakási událost z dětství, která souvisí se skleníkem v zahradě Calliferových, ale James se na ni přes všechnu snahu nedokáže rozpomenout. A tak si Anne zahraje na detektiva, jak sama říká. Najde dva svědky Jamesova mládí - manželku tehdejšího zahradníka a pak především Jamesova strýce Williama Callifera, katolického kněze, který měl na chlapce kdysi velký vliv. Jejich výpovědi konečně odhalí dávné tajemství, jehož jádrem je nevysvětlitelná, nadpřirozená událost, pro kterou ateistická rodina nenašla uspokojivé vysvětlení, a proto Jamese vyvrhla ze svého kruhu.

Skleník je vlastně napínavá detektivka s existenciálním přesahem, její rozhlasovou podobu natočila režisérka Markéta Jahodová v překladu Radka Pokorného s Vladimírem Javorským, Danielou Kolářovou, Josefem Somrem, Janem Hartlem, Ladislavem Mrkvičkou, Rozitou Erbanovou, Klárou Cibulkovou, Věrou Kubánkovou, Johanou Tesařovou, a dalšími herci. Mistr zvuku Roman Špála, technická spolupráce Jitka Kundrumová.

Spustit audio