Pražský tokamak dosáhl světových parametrů

15. březen 2013

Vědci z Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd v Praze se zabývají výzkumem chování hmoty nacházející se ve skupenství plazmatu, což je velmi horký ionizovaný plyn.

Využívají k tomu zařízení nazvané tokamak COMPASS. V něm se studují fyzikální procesy, které jejichž ovládnutí by zajistilo zcela nový, spolehlivý, bezpečný a prakticky nevyčerpatelný zdroj ekologicky šetrné energie prostřednictvím tzv. termojaderné fúze. Pražským fyzikům se nyní poprvé podařilo v jejich tokamaku dosáhnout režimu odborně nazývaného H-mód, při kterém je možné lépe udržet plazmat při extrémně vysokých teplotách. Jde o klíčový výsledek, díky němuž tokamak COMPASS dosáhl světových parametrů a který fyziky obecně přibližuje ke zvládnutí podmínek nutných pro řízené získávání energie termojadernou fúzí. Jak totiž v rozhovoru s Janou Olivovou zdůrazňuje doktor Radomír Pánek, pokud tuto reakci ovládneme, získáme v podstatě neomezený zdroj energie.

autor: Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.