Prázdninová inventura

11. září 2016

Než se podzimní sezóna dostane do standardních obrátek, nebude na škodu provést inventuru toho, co se v jazzových hvozdech událo o prázdninách. V nedělním podvečeru polaskají zvukovody posluchačů Vltavy krásné exempláře z této sklizně, které získaly vysoké ocenění recenzentů Down Beatu.

Pětihvězdičkovou známku kvality udělili albu Notes from New York, na které standardní poznámky z New Yorku zaznamenal pianista Bill Charlap. Po jeho nahrávce skladby Little Rascal on a Rock se pochlubí bubeník Daniel Freedman ukázkami ze svého pětihvězdičkového projektu Imagine That, na který kromě původních novinek zařadil také vlastní úpravu písničky Codex od skupiny Radiohead.

Dvě vyzrálé osobnosti, jakými jsou Branford Marsalis a Kurt Elling, nazvaly výsledek své nejnovější spolupráce Upward Spiral. Jejich „Stoupající spirále“ chybí podle mínění recenzenta do dokonalosti půl hvězdičky, ale potěšení z poslechu jejich nahrávky Rollinsova tématu Doxy to určitě nikomu nezkalí.

O závěr pětihvězdičkového podvečera se postará kontrabasista Brian Bromberg, jenž ve skladbě Saturday Night in the Village překvapí „montgomeryovským“ sólem zahraným na piccolo bass a v závěru si splní sen, když přes propast času doprovodí kapelu svého otce na vyčištěné nahrávce klasického kousku Jazz me blues.

03691500.jpeg
autor: Aleš Benda
Spustit audio