Pravdě se blížiti. Nad prozaickou a esejistickou tvorbou literáta a diplomata Jiřího Gruši

Literárním pásmem o prozaické a esejistické tvorbě básníka, prozaika a diplomata Jiřího Gruši připomínáme jeho nedožité 80. narozeniny. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

V cyklu Schůzky s literaturou uvádíme setkání s prozaickou a esejistickou tvorbou básníka, prozaika a diplomata Jiřího Gruši, jehož nedožité 80. narozeniny jsme si připomněli 10. listopadu 2018.

Spisovatel, básník, překladatel a diplomat Jiří Gruša se narodil v Pardubicích 10. 11. 1938. Po vysokoškolských studiích v Praze působil jako redaktor ve Tváři, Sešitech, Nových knihách a Zítřku. Po srpnu 1968 měl zakázanou činnost a pracoval u různých stavebních firem. Podepsal Chartu 77 a v roce 1981, společně s Ludvíkem Vaculíkem, založili samizdatovou edici Petlice. Získal stipendium v USA, odkud už se do Československa nevrátil – byl zbaven občanství a od roku 1982 žil v Bonnu. Po listopadu 1989 působil jako velvyslanec v Německu, později v Rakousku. Do roku 2009 zastával funkci prezidenta mezinárodního PEN klubu a vedl Diplomatickou akademii ve Vídni. Zemřel po operaci srdce v Německu 28. října 2011.

Účinkuje: Jiří Ornest

Připravila a komentáře čte: Milena M. Marešová
Hovoří: literární kritička Marie Langerová a publicista a spisovatel Karel Hvížďala
Režie: Natálie Deáková 

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.