Praha je město kdekoli na světě. Současná poezie inspirovaná hlavním městem

5. září 2022

Devět kapitol přízračného pražského místopisu s prologem, epilogem a dvěma intermezzy. Dvacet sedm básní od současných českých básníků a básnířek v autorské interpretaci, doprovázených textovou koláží z knihy Praha básníka Petra Krále v interpretaci Jana Vlasáka.  Premiéru poslouchejte on-line po dobu dvou týdnů po odvysílání.

Interpretace: Jan Vlasák
Připravil: Jakub Řehák
Výběr hudby a režie: Petr Gojda
Natočeno: v roce 2022
Premiéra: 5. 9. 2022

V rozhlasové antologii současné české poezie věnované hlavnímu městu a jeho přízračným zákoutím a postavám nás její autor, básník a esejista Jakub Řehák, zve na nezvyklou procházku vnitřní Prahou, Prahou čtenou a zapsanou dvacítkou básníků a básnířek. V pásmu autorských čtení ovšem nečekejte oslavy stověžaté matičky. Z historického centra budeme spíš poznenáhlu odcházet na nábřeží Vltavy, do Braníka, na Anděl, Žižkov, na Letnou, do vyšehradských kasemat.

Průvodcem nám bude ve svém eseji o Praze básník Petr Král: „Praha je tak i město s řekou a kopcovitým terénem; chodec tu nevyhnutelně někam stoupá nebo schází, blíží se k nábřeží nebo se od něj vzdaluje. Svou nepravidelností a nepředvídatelností, jež jí dávají jakousi temnou důvěrnost nedostupnou městům příliš přehledným, je Praha i přirozeně barokní: město ve formě fugy, kde se ulice splétají jako hlasy, město s darem smyslovosti, jež má vždy pohotově nároží nebo zatáčku, vysílá je vstříc a umožňuje laskat je očima.“

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Petr Gojda
Spustit audio

Související