Praha 1975: otvírá Máj a Kotva, největší obchodní dům východního bloku

18. prosinec 2018

Obchodní domy bývaly skvostem architektury své doby. V novém seriálu Mozaiky mapujeme s historikem architektury Petrem Klímou minulost i současnost architektonicky pozoruhodných obchodních domů v Praze.

Kotva

Obchodní dům Kotva architektů Věry a Vladimíra Machoninových otevřený v únoru 1975 měl být výkladní skříni socialistického režimu a jeho hojnosti. Praha koncem 60. let zaostávala množstvím prodejních ploch za většinou jiných českých měst, protože od otevření Bílé labutě v roce 1939 nebyl v centru města postaven jediný plnosortimentní obchodní dům. Letos na podzim prohlásilo ministerstvo kultury Kotvu za kulturní památku, nicméně jeden z účastníků řízení podal proti tomuto rozhodnutí rozklad. Ministerstvo předpokládá, že rozhodnutí padne do konce letošního roku.

Kdysi Máj, dnes obchodní dům My

Máj

Obchodní dům Máj, otevřený v dubnu 1975, byl spolu s Kotvou součástí sítě obchodních domů Prior. Stojí na rohu ulic Spálená a Národní, na místě novogotického Šlikova paláce. Byl postavený podle návrhu architektů z libereckého ateliéru Sial Miroslava Masáka, Johna Eislera a Martina Rajniše. Ti se ve svém „mašinistickém" návrhu inspirovali dílem významného představitele britského brutalismu Jamese Stirlinga, ale i tehdy nastupujícím neofunkcionalismem.

Spustit audio