Ministr kultury zrušil památkovou ochranu brutalistní Kotvy manželů Machoninových

2. duben 2019

Ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD zrušil prohlášení obchodního domu Kotva za kulturní památku. Během řízení, které o přidělení památkové ochrany rozhoduje, se totiž změnil vlastník domu.

Budovou se tak nyní opět zabývají památkáři resortu. Nový vlastník, kterým je Pražská správa nemovitostí miliardáře Václava Skaly, chce Kotvu rekonstruovat za cenu v řádu miliard korun.

Praha 1975: otvírá Máj a Kotva, největší obchodní dům východního bloku

OD Kotva

Obchodní domy bývaly skvostem architektury své doby. V novém seriálu Mozaiky mapujeme s historikem architektury Petrem Klímou minulost i současnost architektonicky pozoruhodných obchodních domů v Praze.

Obchodní dům Kotva architektů Věry a Vladimíra Machoninových otevřený v únoru 1975 měl být výkladní skříní socialistického režimu a jeho hojnosti. Praha totiž koncem 60. let zaostávala množstvím prodejních ploch za většinou jiných českých měst, protože od otevření Bílé labutě v roce 1939 nebyl v centru města postaven jediný plnosortimentní obchodní dům. O historii a architektonickém významu obchodního domu Kotva mluvila koncem loňského roku Alena Rokosová s historikem architektury Petrem Klímou.

Rozhovor vznikl v rámci seriálu Obchodní domy, skvosty architektury své doby v prosinci 2018.

Spustit audio

Související