Prague Spring Festival – Gold Edition I. (1. část)

12. květen 2020

Nová ediční řada historických nahrávek LIVE ze zlatého fondu Pražského jara. Poslechněte si recenzi Daniela Jägera. 

(…) Pražské jaro a Český rozhlas – dvě instituce, které k sobě neodmyslitelně patří. Jejich spolupráce se datuje od samotného počátku festivalu. Mikrofony někdejšího Československého rozhlasu totiž byly svědky už prvního ročníku Pražského jara v roce 1946 a objevují se na festivalu – v rámci vybraných projektů – dodnes. Většina pražskojarních koncertů zněla éterem v přímém přenosu a jednotlivé záznamy poté byly uchovány v rozhlasovém archivu jako nesmírně cenné svědectví umělecké úrovně několika generací interpretů. Pražské jaro se tak v ohlédnutí za svou pětasedmdesátiletou historií může pochlubit dlouhou řadou jmen, z nichž mnohé patří k těm opravdu významným, ve světovém kontextu dokonce nejproslulejším, nejrespektovanějším. K letošnímu jubilejnímu ročníku si Pražské jaro nadělilo dárek v podobě 2CD s archivními záznamy z několika koncertů z prvních ročníků festivalu, které pocházejí z archivu Českého rozhlasu.(…)

(…) na prvním CD je Ravelova Španělská rapsodie s André Cluyetensem (1955), Bartókův Klavírní koncert č. 3 s Annie Fischerovou a Antoniem Pedrottim (1956) a česká premiéra První symfonie Bohuslava Martinů s Charlesem Munchem (1946). (…) 

Nahrávka vyšla u vydavatelství Radioservis.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.