Pracovna: U typografky a grafické designérky Jany Vahalíkové

23. září 2024

Jana Vahalíková (1972) je grafická designérka a typografka. Vystudovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze v ateliéru Knižní kultury a písma u profesora Jana Solpery. Dnes patří mezi výrazné osobnosti grafického designu a na svém kontě má desítky knižních titulů, kterým dala svou originální tvář.

Ve své práci se věnovala také komerčním zakázkám a to v rámci Studia Marvil. Podstatu její práce ale najdete v titulech jako jsou například čtyřsvazkové Deníky Pavla Juráčka, edice angloamerických autorů, grafická podoba edice Česká knižnici ale i třeba souborné vydání Maus.

Knihy, na kterých pracovala grafická designérka Jana Vahalíková

Spolupracuje s řadou významných nakladatelství jako jsou Argo, Torst, Host a grafickou podobu dává i řadě výtvarných katalogů a výstav. Jednou z nich byla i velká výstava Národní galerie Praha ve Valdštejnské jízdárně s názvem Budha zblízka. Nyní pracuje například na katalogu k výstavě Jakuba Špaňhela. Získala také několik ocenění v soutěži Nejkrásnější české knihy a Cenu Arna Sáňky a cenu Red Dot Design Award.

Zuzana Filípková a Jana Vahalíková

Jana Vahalíková ráda kreslí, běhá, má ráda Japonsko a její šatník, kterému dominuje černá a bílá, se prý obejde bez barev.

Rozdělanou má často desítku knih najednou, svou práci miluje, což poznáte nejen z titulů, na kterých pracovala, ale i když si s ní o typografii a grafickém designu povídáte.

autor: zuf
Spustit audio

Související