Pozvání do pracovny i kuchyně
Na podzim loňského roku se veřejnosti opět otevřela nově zrekonstruovaná Bílkova vila, obytný dům a ateliér v jednom, který si podle vlastního návrhu nechal v letech 1910 až 1911 postavit grafik, sochař a architekt František Bílek.
Dnes vila patří do správy Galerie hlavního města Prahy a jak se píše na jejích webových stránkách, jde o dílo ideově motivované: „Františka Bílka vedlo jeho náboženské pojetí umění k potřebě utvářet celá prostředí, ve kterých by se jeho díla uplatňovala v mnohostranném působení, naplňujíc své poslání spiritualizace lidského života.“ Jana Tůmu i vás provede interiérem vily kurátorka Hana Larvová.
V závěru Řeči věcí se tak říkajíc zastavíme v kuchyni a ukážeme vám, že neotřele se dá navrhnout a zpracovat i taková drobnost, jakou je jedna čokoláda. Jaroslava Haladová vám představí značku Rozbíjím se, pod kterou se rodí za spolupráce studentek VŠUP Michaely Tomiškové a Yvety Kroupové a šéfcukráře jedné vybrané restaurace Lukáše Pohla po chuťové i vizuální stránce opravdu „vydesignované“ laskominy.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.