Poněkud nevydařený experiment

3. září 2004

Tajuplné mlžení kolem lovu na podivné tvory nazývané "kostrouni" láká diváka, aby navštívil celovečerní debut scénáristy a režiséra Davida Jařaba Vaterland - Lovecký deník. Zažloutlé fotky, prastaré zbraně a oblečení, lovecké stezky, na které se už skoro zapomnělo... To vše opravdu ve snímku najdeme. Bohužel se však tímto mlžením také film víceméně vyčerpává.

Motiv výletu potomků na rodinné sídlo a pokusu o oživení dávno zapomenutých tradic je docela přitažlivé a snad i nosné. Autor se navíc nebojí sáhnout po ingrediencích z oblasti sci-fi a mystifikace. Samotné přísady však nestačí a v tomto případě vznikl poněkud rozpačitý scénář, který sice bujně a přesvědčivě mlží, vytváří atmosféru, ale nakonec "skutek utek'". K čemu je pečlivě propracované hemžení otravných much, které neustále sedají hercům na obličej, prolétávají místností a hlasitě bzučí? Jaký má smysl souběžně natáčený černobílý film, okem jehož kamery chvíli děj sledujeme? Precizně vymyšlené a vyrobené prastaré lovecké úbory, fantazijní podivné zbraně a všelijaké náčiní si nakonec při samotném lovu téměř nezahrají, což spolu se ztvárněním samotných kostrounů lze nazvat promarněnou šanci.

Vaterland - Lovecký deník

Ani herecké obsazení nemohlo snímek zachránit. Je zcela zjevné, že herci byli režijně vedeni k velmi pomalé dikci, snad pro udržení napětí a tajemna. Váhavý Karel (Petr Forman) tak prakticky celou svou roli odslabikuje. Richard (Karel Roden) si dokázal obdivuhodně uchovat aristokratický postoj a zároveň se vyhnout kouskování slov, ovšem replikami jeho role příliš nepřekypuje. Výsledkem je neúnosně rozvleklé tempo snímku. Zděděné lovecké deníky, o které se film také opírá, probírají nesouvislé banality. Podivínské chování obyvatel nedaleké začarované vsi se neobjasní. Proč zde žijí jenom muži? Proč obyvatelé mluví něčím mezi slovenštinou a portugalštinou? Kde se vlastně příběh odehrává? Z celého filmu tak zůstává nejpůsobivější samotný plakát, na němž se koncentruje to nejlepší z filmu: okostýmovaní a ozbrojení lovci sošně a vítězně pózují nad trofejí (kterou není vidět).

Vaterland - Lovecký deník

Vaterland - Lovecký deník (2004), Scénář a režie: David Jařab, Kamera: Marek Jícha, Hudba: Petr Haas a Jan Ponocný, Hrají: Richard Czadsky - Karel Roden, Jan Willmer - František Řehák, Karel Willmer - Petr Forman, Max Czadsky - Vasil Fridrich, Karla Czadsky - Dana Poláková, Vilém Czadsky - Roman Zach, Leo Czadsky - Marek Daniel, Josef Willmer - Matěj Forman, Kristín - Adiya Oyunchimeg, Joao - Júlio Martín da Fonesca, Geraldo - José Figueiredo da Foz, Colben - Oldřich Vlach

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.