Plastiky z naplaveného dřeva nebo kakemono. Tereza Lochmannová připravuje výstavu pro město Antibes k zakončení své umělecké rezidence

28. květen 2020

Patří k nejmladší generaci českých umělkyň. Tereza Lochmannová absolvovala prestižní pařížskou École des Beaux-Arts v ateliéru u Jeana-Michela Alberoly. Její práce se věnuje malbě, kresbě a experimentální grafice, hlavně dřevořezu.

Terezu Lochmannovou vybralo Picassovo muzeum v jihofrancouzském městě Antibes k umělecké rezidenci. Tříměsíční pobyt musela nakonec kvůli karanténě ještě o měsíc prodloužit. Teď chystá pro město Antibes výstavu. 

Město Antibes proslavil svým pobytem a tvorbou hlavně Pablo Picasso. Dnes tady najdeme  Musée Picasso s jedinečnou sbírkou děl odkazujících právě k jeho pobytu na jihu Francie. Muzeum se navíc hojně věnuje i uměleckým rezidencím současných umělkyň a umělců. Jednou z nich je i česká umělkyně Tereza Lochmannová.

Musée Picasso ve městě Antibes, Francie

„Snažím se reagovat přímo na věci, které se dějí. Takže když přišla karanténa a nesmělo se vycházet, zaměřila jsem se na zvířata, která se v mé tvorbě občas objevují. Všimla jsem si, že mořští racci, kteří tady žijí v symbióze s lidmi, byli jediní, kteří novým opatřením nepodléhali. Na ulicích žrali odpadky a lítali kolem, zatímco lidé byli zavřeni doma.“ Popisuje Tereza Lochmannová motiv printu, kde propojila motiv racka s formulářemi povolení ke karanténním vycházkám.

Jak Tereza vysvětluje právě všeobecná karanténa, zákaz pohybu do větších vzdáleností, omezený čas strávený venku i uzavření veřejných prostor, zásadně ovlivnily její uměleckou rezidenci a hlavně její tvorbu. Také všudypřítomný odkaz Pabla Piccasa ji přiměl k práci s novými technikami – pro výrobu plastik například použila naplavené dřevo nebo si vyzkušela práci s keramikou, které se Piccaso také věnoval.

Výstava Terezy Lochmannové bude v Musée Picasso ve městě Antibes probíhat přes celé léto, tedy od července až do září.

Spustit audio

Související