Petr Pýcha – Jaroslav Rudiš: Léto v Laponsku. Všechno, po čem toužíš, je vždycky strašně daleko

13. duben 2021

Leoš a Lucie mají před sebou polární kruh a za sebou hromadu problémů, o kterých si myslí, že zůstaly zapomenuté doma. Lehce bláznivou roadstory Jaroslava Rudiše a Petra Pýchy Léto v Laponsku s Martinem Myšičkou, Janou Strykovou, Hanou Maciuchovou, Jiřím Ornestem a Ivanem Řezáčem poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Petr Mančal, Kateřina Rathouská, Jaroslav Rudiš, Petr Pýcha
Osoby a obsazení: Leoš (Martin Myšička), Lucie (Jana Stryková), matka (Hana Maciuchová), muž/otec (Jiří Ornest), Orion (Ivan Řezáč) a hlas (Tobiáš Jirous)
Dramaturgie: Kateřina Rathouská
Režie: Petr Mančal
Natočeno: v roce 2006

Opuštěná krajina a prázdná silnice kdesi ve Finsku. Během dlouhého čekání na krajnici začíná minulost znovu ožívat a s ní i cynický Leošův otec, který se Lucii snažil vydírat, a Leošova lehce vyšinutá matka, která se rozhodla spasit svět i rodinu pomocí vesmírných energií. Jednatřicetiletý Leoš dosud vedl pohodlný a nudný život právě ve vleku své matky. Pracoval ve druhém suterénu ministerstva obrany jako vojenský historik a o holky a skutečný život se nikdy příliš nezajímal. Pak mu ale jednoho dne zkřížila cestu divoká Lucie. A jeho příběh náhle nabral nečekanou rychlost směrem k dospělosti. Léto v Laponsku je hořká komedie. Divadelní roadstory o dlouhé cestě na sever.

autoři: Petr Mančal − Kateřina Rathouská − Jaroslav Rudiš − Petr Pýcha , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.