Petr Maška: Blbouni

26. květen 2010

Tak jako každý měsíc, patří i v červenci poslední nedělní Čajovna cyklu Hry a dokumenty nové generace. Tentokrát uslyšíte hru Petra Mašky Blbouni. Původně divadelní text, odehrávající se ve venkovské Sokolovně při klání jedlíků, byl jako autorská prvotina napsán v realistickém duchu. Příběh zarputilého patriota Radoslava Dražňovského, kterému se po několika letech podaří pobýt na oslavě svého jubilea ve společnosti obou synů, spěje ke vzniku dalšího rodinného konfliktu. Soukromé problémy mezi třemi muži se vyhrocují v souvislosti s novým konferenciérem, "lufťákem" Chrástem. Rozhlasová podoba Maškovy hry prošla zásadní žánrovou proměnou, a tudíž vrcholí v tragikomickém obrazu konce starousedlíků a probíhající groteskně pojaté soutěže v pojídání blbounů.

Petr Maška debutoval v Čajovně před dvěma lety absurdní rozhlasovou hrou Traťoliště. Nyní dokončuje studium režie a dramaturgie na divadelní fakultě JAMU. Pro Maškův autorský styl je výchozí realistická situace, jež bývá ozvláštněna kontrastním proudem poetických a humorně absurdních dialogů. I jeho další hry - Dobrobyt, Lešení, Udav se katedrálou - se většinou nesou v tragikomicky melancholické atmosféře. Poslední dvě jmenované jsou uváděny v brněnském Studiu Marta. Na objednávku Divadla Letí vzniká hra s pracovním názvem Žároviště.

V životopisné poznámce o sobě autor píše: "Narodil jsem se na první jarní den, ale podzim je mou košilí i kabátem, přes nějž mi lze táhne na třetí kříž. Nos mám po mámě, jen krapet menší. V mém kraji stojí v rudých oranicích železné kříže a v lesích betonové pěchotní sruby. Četbu postmoderních románů léčím procházkami smrkovou monokulturou. Na různých univerzitách jsem se pokoušel lecčemu přiučit a zdá se, že mě titul nemine. Z nedobré pýchy utrousil jsem kdejaké slovo tam i onde, a pak se kousal do jazyka. Chci být užitečný. Dělám náhradního tatínka jednomu malému psíkovi. Spoluzaložil jsem divadlo D´EPOG a teď abych se o něj strachy klepal – jak ten ratlík. Na rozhlase mám nejraději hlasy průvodců jazzovými pořady."

Inscenaci připravila literárně dramatická redakce brněnského studia Českého rozhlasu. V režii Petra Štindla účinkují Pavel Zatloukal, Michal Bumbálek, Václav Vašák, Vladimír Hauser a Petra Bučková. Premiéru vysílá stanice Český rozhlas 3 – Vltava, v rámci nedělní Čajovny a jejího cyklu Hry a dokumenty nové generace 25. července 2010 v 19 hodin.

Spustit audio