Pekařská sobota v Rožnově

15. červenec 2010

V Rožnovském skanzenu se ročně uskuteční více než 60 programů. O prvním červencovém víkendu se v Rožnově konal dvoudenní program nazvaný Lázeňský výlet - korzující páry v dobových kostýmech i hudba a předváděné léčebné procedury připomněly období, kdy byl Rožnov vyhlášeným lázeňským místem.

Eva Nachmilnerová se ředitele Valašského muzea v přírodě Ing. Vítězslava Koukala, CSc. nejdříve zeptala na lázeňskou tradici Rožnova a také na to, co je pro návštěvníky připraveno na víkend 17. a 18.července.

V sobotu 17. července 2010 se ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm uskuteční 17. ročník pořadu Pekařská sobota. Dřevěné městečko přivítá pekařské firmy, které budou prezentovat sortiment svých pekařských výrobků formou stánkového prodeje. Firmy nabídnou převážně standardní pečivo, sortiment chleba a rohlíků, ale také sladké pečivo, koláče nebo cukroví. Zúčastní se tradičních pekařských soutěží spojených s Pekařskou sobotou, soutěže o nejlepší chleba a soutěže o nejlepší rohlík. Přítomní pekaři se mohou na centrálním palouku v Dřevěném městečku zúčastnit také soutěže v netradičních pekařských disciplinách, tzv. pekařském trojboji. Návštěvníci Pekařské soboty budou zapojeni do soutěžních aktivit díky hlasovacím kuponům, kterými vyberou nejlepší pekařský stánek Valašského království. Nově proběhne i soutěž o nejlepšího jedlíka Valašského království.

02099840.jpeg

Ve spolupráci s firmou IREKS ENZYMA Brno, dlouholetým sponzorem Pekařské soboty, se i letos realizuje pečení chleba ve chlebových pecích v objektu domu z Nového Hrozenkova ve Valašské dědině a v objektu vodního mlýna v Mlýnské dolině.

Kulturní náplň pořadu, konaného v rámci 85. výročí založení Valašského muzea v přírodě, letos zajistí vystoupení Mužského a ženského pěveckého sboru z Dolních Dunajovic, dechové hudby Malá Bečvanka z Dolní Bečvy a vystoupení Vojenského uměleckého souboru Ondráš z Brna.

/zdroj:Valašské muzeum v přírodě/

Spustit audio