Pavla Jazairiová: Jela jsem do Afriky proto, abych se tam brodila v prachu

8. leden 2019

Rozhlasová novinářka vydala rozšířenou verzi knihy Jiná Afrika. Můžou se Evropané na tento kontinent začít dívat bez předsudků?

Zrovna se vrátila z cesty po Etiopii. Na konkrétním příkladu ukazuje, jaké jsou tam a v sousední Keni poměry. Všímá si velkých skleníků nedaleko letiště. Pěstují se v nich květiny, které putují do evropských supermarketů. Používají se tu pesticidy.

„Pracují tam ženy, které nemají žádnou ochranu. Když budou pracovat pár let, tak zkapou na rakovinu. (…) Taková žena si za měsíc vydělá 37 dolarů. Pracuje 12 hodin denně. Ve chvíli, kdy řekne, že se jí to takhle nelíbí, zaměstnavatel odpoví: No tak dobře, tady je fronta.“

Uprchlíci na člunech? Židovské rodiny taky posílaly své děti za nacistů jinam, aby přežily, říká Pavla Jazairiová

00857455.jpeg

Skalní rozhlasoví posluchači ji dobře znají. Pavla Jazairiová je jednou z nejvýraznějších novinářek své generace. Procestovala celý svět, posílala do rozhlasu své reportáže a psala o tom knihy. Další chystá.

Aby Pavla Jazairiová mohla poznávat, klidně se během cesty vzdá pohodlí. Zdá se, že jinak si opravdové poznání cizí země ani nedovede představit. „Já jsem do Afriky jela proto, abych se tam brodila v prachu, abych se toho dotkla,“ vysvětluje. Proto má výhrady k dnešnímu turismu.

Turismus má z mého pohledu obludné rozměry a přispívá k nepoznání národů mezi sebou.

Jako reportérka se pokouší psát o Africe bez iluzí. Popisuje ji jako místo, kde do značné míry vládne bída a beznaděj. Uvažuje ale i o tom, jak z toho ven. „Podle mého názoru se musí kousek po kousku zužitkovat to, co ten kontinent může poskytnout, a ne ho plenit, jako se to po staletí děje,“ říká Jazairiová v narážce na kolonialismus.

autor: lum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.