Pavel Klusák představuje přelomové myšlenky hudebních modernistů a postmodernistů

6. leden 2020

V desetidílném seriálu Okamžik před tím, než porozumíš se Pavel Klusák zaměřuje na myšlení a tvorbu modernistických skladatelů, kteří už před padesáti lety řešili to, co řešíme dnes. Sérii v rámci pořadu Kontexty vysíláme v repríze, poslouchejte každý všední den od 17:30 anebo on-line z archivu.

Jak se stalo, že hudebník a skladatel Terry Riley zažehl jiskru minimalismu? Je nám dnes něco platná hudba, která vznikla na starých technologiích pokládaných v dnešní době za mrtvé? A co v praxi znamenalo stát se problematickou skladatelskou hvězdou v brežněvovské totalitě?

Hudební publicista Pavel Klusák se v seriálu nazvaném Okamžik před tím, než porozumíš zaměřil na osobnosti – kromě Rileyho například na Johna Cage nebo Karlheinze Stockhausena – a na radikální momenty, které dnes v hudbě pokládáme za přelomové, a přece si nejsme jisti, zda jim doopravdy rozumíme.

„Ten cyklus jsem začal, popravdě, vytvářet proto, že jsem si potřeboval cosi ujasnit a měl jsem pocit, že nebudu sám, komu něco takového v rádiu chybí,” řekl Pavel Klusák před premiérou první ze dvou pětic dílů, které Český rozhlas v premiéře odvysílal v roce 2018.

Žijeme v kultuře a společnosti plné elektroniky, technologií recyklací a médií. Tihle autoři otevřeli myšlenky a problémy, které řešíme dodnes, ale oni se tím zabývali třeba o padesát let dřív.
Pavel Klusák

Připravil: Pavel Klusák
Natočeno v roce 2017.

autoři: Pavel Klusák , Hana Slívová
Spustit audio