Košice 1923. Žité dějiny v rozhlasové hře Pavla Drábka

24. říjen 2023

Původní rozhlasová hra Košice 1923 sleduje osudy čtyř generací žen, jež jsou pevně svázány s místem, které bylo centrem prvorepublikové československé kultury. Nostalgickou atmosféru starého předválečného světa střídá zběsilé tempo převratné nové doby a společenských pořádků. Konflikt zájmů, snů a činů se vyhrocuje ve chvíli, kdy se koná schůze dámského klubu, jemuž předsedá obětavá a tvrdohlavá Margit Grosschmidtová. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Margit Grosschmidtová, předsedající dámského klubu (Gabriela Štefanová), Regina, zvaná stará Dragounka (Zuzana Kronerová), Soňa Marien Kozlíková, herečka SND (Barbora Goldmannová), Julia, košické děvče (Tamara Dikyová)
Dramaturgie: Hana Hložková
Zvukový mistr: Michal Zelinka
Hudba: Ondřej Kyas
Režie: Lukáš Kopecký
Natočeno: 2019
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

Struktura textu, navrženého do „symfonie o čtyřech větách“, se pohybuje mezi realismem a melodramem. Hudebně zvuková koncepce hry vychází ze záměrného minimalismu, ve kterém vynikají čtyři odlišné barvy hlasů.

Zuzana Kronerová

Skladby zprvu evokují ozvuky let minulých, ale postupně jsou destruovány tak, až navodí sluchový pocit „obehrané staré gramofonové desky“, který my, současníci, vnímáme spíš s nostalgickým úsměvem. Režisér se skladatelem a zvukovým mistrem tak skrze formální experiment nechávají zaznít silné ženské příběhy z dob, kdy se budoval československý stát.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Hana Hložková
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.