Pašije podle Plastiků

14. duben 2011

Michael Kyselka uvádí klasickou nahrávku českého hudebního undergroundu Pašijové hry velikonoční, kterou pořídila skupina Plastic People of the Universe na Hrádečku Václava Havla v květnu roku 1978. Součástí úvodu je záznam z neformální besedy Michaela Kyselky s autorem libreta Vratislavem Brabencem, které též byli přítomni autorova dcera Nikola a hudebníci Michal Nejtek a Štěpán Smetáček.

Saxofonista a bývalý student teologie Vratislav Brabenec napsal texty na základě Starého a Nového zákona již o mnoho let dříve, v letech 1967 – 68 původně pro evangelický kostel Sv. Martina ve zdi v Horních Počernicích. Autorem textu poslední části kompozice s názvem Noc temná je Pavel Zajíček, který většinu částí nazpíval, respektive recitoval.

02310920.jpeg

Pašijové hry velikonoční měly premiéru před publikem 22. dubna 1978 právě na Hrádečku Václava Havla. Touto kompozicí skupina zahájila sérii tří rozměrnějších projektů s Brabencovými texty, zabírajícími vždy plochu celé gramodesky. Pro zajímavost doplňme, že zároveň s Pašijemi natočili Plastic People of the Universe také Dopis Magorovi, dvacetiminutový hudební pozdrav tehdy uvězněnému Ivanu Jirousovi.

Obsazení skupiny se pro projekt Pašijových her rozrostlo na deset členů. Vedle zmíněného Pavla Zajíčka, šlo ještě o Jaroslava Ungera, na housle hrál Ladislav Leština, na kontrabas Ivan Bierhanzl, na perkuse Jan Schneider.

Nahrávka Pašijí byla vydána na Velikonoce 1980 pod názvem Passion Play u kanadské firmy Boží Mlýn, založené dřívějším pražským spolupracovníkem kapely Paulem Wilsonem. Pro české publikum pak kompozici vydal v edici Jaroslava Riedela Globus International v roce 1998. V roce 2004 vznikla další pozoruhodná varianta této kompozice. V aranžmá Michala Nejtka vznikla orchestrální úprava za spoluúčasti Agon Orchestra. Koncertně byl tento projekt uveden 24. 4. 2004 v Divadle Archa v Praze. Nahrávka tohoto koncertu byla ještě ve stejném roce vydána na CD.

Podrobnější údaje k původní nahrávce

02310922.jpeg

Jednotlivé částí Pašijí jsou: 1. Exodus 12 2. Nebo jití jest Hospodinovo 3. Kázání na hoře 4. Nepotřebujeme krále 5. Čist jsem od krve 6. Zhřešil jsem 7. Trojjediná 8. Otče 9. Noc temná

Hudba: Milan Hlavsa. Texty: Vratislav Brabenec na základě Starého a Nového zákona [1-8], Pavel Zajíček [9].

Obsazení skupiny: Milan Hlavsa – baskytara [2-6, 8-9], sbor. Vratislav Brabenec – altsaxofon a sopránsaxofon [3-4, 6-9], zpěv [2, 5], sbor. Josef Janíček – klavifon [2-9], zpěv [6], sbor. Jiří Kabeš – viola [2-9], sbor. Jan Brabec – bicí a perkuse [2-9], sbor. Pavel Zajíček – zpěv [1, 4, 7-9], sbor. Jaroslav Unger – zpěv [3, 7], kladivo [6, 7], tamburína, sbor. Ladislav Leština – housle [2-9], sbor. Ivan Bierhanzl – kontrabas [2, 6], sbor. Jan Schneider – perkuse, zpěv [7], sbor. Nahráno v domě Václava Havla na Hrádečku, v květnu 1978. Zvuk: Lubomír Nováček.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio