Parazit čili Umění, jak udělat kariéru. Schillerova veselohra s Bořivojem Navrátilem a dalšími

Ve veselohře Parazit Friedrich Schiller přepracoval původní francouzskou komedii, kterou napsal roku 1797 Louis-Benoit Picard. Příběh o vzestupu a pádu obratného kariéristy napadá v komické nadsázce pokrytectví, chorobnou touhu po úspěchu i problém všemocné korupce. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Příběh komedie, staré více než dvě století, by se mohl docela dobře odehrát i za dnešních dnů. Na jistém ministerstvu pracují tři úředníci. Prohnaný a pokrytecký Selicour, La Roche, který se pokouší na nekalé praktiky upozornit, a skromný, ale upřímný Firmin, mající na mysli jen svou práci a lásku k ministrově dceři Charlottě.

Ambiciózní Selicour se snaží všemožně získávat přízeň ministra Narbonna a podaří se mu vetřít i do jeho rodiny a ucházet se o Charlottinu ruku. Ministr však nakonec prohlédne Selicourovy podvody i oddanost poctivého Firmina a učiní spravedlnosti zadost. Že takový konec nebývá v životě obvyklý, podotýká sám Narbonne v závěru hry: „I ten nejlepší je zaplétán do přediva lží, poctivý člověk jím nepronikne. Přízemní prostřednost dojde dál než talent. Klam vládne světem a spravedlnost vítězí jen na divadle...“

Osoby a obsazení: Narbonne, ministr (František Hanus), Madame Belmontová, jeho matka (Eva Klenová), Charlota, jeho dcera (Jaroslava Pokorná), Selicour, úředník ministerstva (Bořivoj Navrátil), Firmin, úředník ministerstva (Miroslav Doležal), La Roche, úředník ministerstva (Milan Klásek), Karel Firmin, jeho syn, poručík (Jan Bartoš), Michal, ministrův komorník (Karel Fořt) a Robineau, mladý vesničan, Selicourův bratranec (Jaroslav Kepka)

Překlad: Valter Feldstein
Rozhlasová úprava: Vladimír Procházka
Hudba: Jiří Váchal
Dramaturg: Josef Hlavnička
Režie: Miloslav Jareš

Natočeno v roce 1979. 

Spustit audio