PROTON. Divadlo VOSTO5 pátrá po legendární ostravské kapele

31. prosinec 2020

Hudební kometa na zataženém nebi hluboké normalizace. Strhující příběh zapomenuté ostravské kapely odhalují divadlo VOSTO5 a frontman kapely Midi Lidi Petr Marek. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Námět, scénář a rozhlasová režie: Ondřej Cihlář a Petr Marek
Účinkují: Ondřej Bauer, Ondřej Cihlář, Jiří Havelka, Tomina Jeřábek, Petr Marek, Robert Mikluš, Petr Prokop a Barbora Mišíková
Dramaturgie: Renata Venclová
Zvukový mistr: Ladislav Reich
Zvuková spolupráce: Jiří Strohner
Produkce: Dana Reichová a Štěpán Ron
S využitím materiálů divadla VOSTO5.

Náhodným nálezem zvukových nahrávek neznámé hudební skupiny se hlavní hrdina dostává do vleku tajemných událostí, které ho zavedou do ostravského undergroundu i na věž Nové radnice. Na konci hry vynese na světlo dnešních dnů příběh o morálním dilematu nadějné kapely, která se na protest proti sovětské okupaci v roce 1968 sama zakázala, ač byla, zdá se, na prahu hvězdných úspěchů.

Jevištní rozhlasová reportáž PROTON divadla VOSTO5

Je to příběh Petra Marka, skutečného hudebníka, který v roli rozhlasového redaktora jede na Ostravsko pátrat po hudebních začátcích Marie Rottrové a přitom úplnou náhodou narazí na velkou hudební záhadu...“ vysvětluje Ondřej Cihlář, který je spolu s Petrem Markem autorem námětu a scénáře.

Svou jevištní rozhlasovou reportáž PROTON!!! hraje divadlo VOSTO5 pravidelně nejen v prostoru Jatka78 v pražských Holešovicích, ale také na nejrůznějších hudebních festivalech. Je jasné, že množství vtipných odkazů na řadu současných hudebních i rozhlasových veličin si nejvíc užijí znalci české hudební scény a milovníci rozhlasové tvorby.

S velkým ohlasem se představení setkalo například na Colours of Ostrava nebo na festivalu Prix Bohemia Radio v Olomouci. Ale rozklíčování všech početných narážek není nezbytné pro to, aby se publikum příběhem zapomenuté ostravské hudební legendy mohlo dobře bavit.

Pro Kabaret v éteru chystají tvůrci ve spolupráci se zvukovým mistrem Ladislavem Reichem čistě rozhlasovou podobu své hry, která jim dovolí dostat se ve zvoleném žánru zase o krok dál.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.