Pánská jízda à la Shakespare. V Divadle pod Palmovkou uvádí Zkrocení zlé ženy v ryze mužském obsazení

24. září 2021

Divoká pánská jízda! Takto označují novu inscenaci Zkrocení zlé ženy v Divadle pod Palmovkou, v níž do všech rolí obsadil režisér Michal Lang pouze muže, tak jako za Shakespeara. V hlavních rolích se představí Jakub Albrecht v roli Kateřiny a Ondřej Veselý jako Petruccio.

Málokdo by dnes neznal obsah komediálního díla Zkrocení zlé ženy, v originále The Taming of the Shrew Williama Shakespeara z konce šestnáctého století. Ikonický příběh o hledání rovnováhy ve vztahu mezi muži a ženami se odehrává v Padově v rodině bohatého kupce Baptisty Minoly, který má dvě dcery – Biancu a Kateřinu.

Ironická Kateřina

Plán je jasný, nejdřív provdat Kateřinu a pak Biancu, aby Kateřina nezůstala „na ocet“. Kateřinu hraje v Divadle pod Palmovkou Jakub Albrecht. Svou postavu vnímá jako ženu, která touží po lásce, i přestože to na první dojem nedá znát.

„Na začátku je to taková nešťastná duše, která s muži komunikovat neumí. Po lásce ale touží každý, i ona. Jen na to jde prapodivnými způsoby – je ironická, sarkastická… Ale nakonec ji najde. Zkrátka hledá silnou osobnost, která ustojí tu její silnou osobnost.“

Spustit audio

Související