Padesáté výročí úmrtí Jana Palacha: Vzpomínky spolužáků a premiéra oratoria Nezabiješ!

19. leden 2019

Sebeobětování, rezignace a svoboda. Když se Jan Palach 16. ledna 1969 na Václavském náměstí polil benzínem a zapálil, chtěl vyburcovat společnost z rezignace na potlačování občanských svobod. O tři dny později na následky popálenin zemřel a jeho pohřeb se proměnil v národní manifestaci proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Zároveň ale brzy vyvstaly otázky, jak Palachův čin vnímat. Jestli se jedná o sebevraždu či sebeobětování, zda je na místě obdiv nebo zděšení.

Pořad věnovaný padesátému výročí úmrtí Jana Palacha začíná připomínkou Palachových motivací: byl mezi nimi především požadavek na zrušení cenzury. V textu dopisu adresovaném představiteli studentů Lubomíru Holečkovi rozvíjí Palach plán na obsazení Československého rozhlasu. Měla ho podle něj provést malá aktivní skupina následovaná studenty nedaleké Vysoké školy ekonomické.

Brzy nato Jan Palach vykonal svůj čin a den po jeho smrti rozhlasový redaktor vyzpovídal několik Palachových kamarádů. Jejich pohled na osobnost Jana Palacha doprovázejí v pořadu krátké úryvky z komorních skladeb Zdeňka Lukáše.

Poté zazní v celoplošné rozhlasové premiéře oratorium Nezabiješ!, které zkomponoval rovněž Zdeněk Lukáš na libreto experimentálního básníka Zdeňka Barborky. Lukáš zkomponoval své oratorium jako výraz zklamání a beznaděje po okupaci Československa v srpnu 1968. Skladba vznikla v elektroakustickém studiu Českého rozhlasu Plzeň v roce 1969. Nahrávka měla být zničena, ale zachránil ji mistr zvuku Čestmír Kadlec. Účinkují Radovan Lukavský a pěvecký sbor Česká píseň, provedení řídí autor.

Jan Palach 50. Příběh oběti, která změnila naše dějiny. Speciální program Vltavy ve zvuku

Jan Palach

Události Palachova týdne mají letos 50. výročí. Po roce osmiček přichází rok devítek, tedy po Mnichovu okupace, po komunistickém puči první čistky a po sovětské okupaci tvrdě nastupující normalizace.

Přímo k Janu Palachovi se pořad vrátí textem kázání, které pronesl Jakub S. Trojan při vzpomínkové bohoslužbě v kostele sv. Tomáše v Praze na Malé Straně 19. ledna 2011. Tématem byl verš z Evangelia svatého Jana: „Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí život za své přátele.“ Text kázání se prolíná s úryvky oratoria Ignis pro Ioanne Palach skladatele Jana Nováka.

autor: Boris Klepal
Spustit audio