Osudy Vladimíra Horpeniaka. O celoživotním hledání krásy vypráví znalec Šumavy a historik umění

1. březen 2024

„Svou činnost ve svém rodném kraji, na Šumavě, vnímám jako úžasné dobrodružství. Dobrodružství v tom, že se snažím předat dál vlastivědné, historické poznatky, sdělovat krásu, na kterou narážím téměř na každém kroku své profesní činnosti,“ říká Vladimír Horpeniak. Poslechněte si jeho Osudy!

Technická spolupráce: Jan Brauner
Připravila: Eva Ocisková
Premiéra: 26. 2. 2024

Vladimíra Horpeniaka dobře znají posluchači Vltavy i diváci České televize z tematicky bohatých pořadů věnovaných historii „výjimečného prostoru“ naší vlasti, Šumavě.

Jeho ukrajinští rodiče našli nový domov v Kašperských Horách. Vladimír Horpeniak vystudoval tři obory – historii, ukrajinštinu a dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a po krátkém působení pedagogickém všechny své bohaté znalosti a svůj všestranný um a organizační talent rozdává s entuziasmem sobě vlastním nejen prostřednictvím Muzea Šumavy. 

„Návštěvník jde do muzea jako do chrámu umění a vědy. Především bychom si měli uvědomit, že ta naše vlast je bohatá ohromným kulturním dědictvím, ale i takovým tím kulturním a historickým odkazem, že i u nás se rodily myšlenky pro celou Evropu,“ je přesvědčen protagonista vltavských Osudů, jemuž byl v roce 2023 udělen titul Osobnost města Kašperské Hory.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio

Související