Osudy Štěpána Raka. Rozhlasové vzpomínání kytarového virtuosa

3. únor 2023

Kytarový virtuos a pedagog Štěpán Rak vzpomíná na studentská léta, první lásky, období normalizace, hudební turné, cestování nebo hledání biologických rodičů.

Profesor Štěpán Rak je kytarový virtuos a skladatel s hebkou duší. Rodák z Radotína hrdě nosí jméno po adoptivních rodičích a vzpomíná na své dětství s pokorou a vděčností, zvědavost a touha po objetí biologickou matkou ho ale přesto přiměly k hledání pravých rodinných kořenů.

Připravila: Lenka Kopecká
Zvukový mistr: Jan Brauner
Natočeno: 2022

Pro Štěpána Raka je silnou múzou hudba, která ho provází od dětství, kdy se poprvé dotknul kytarových strun a začal poctivě cvičit. Inspirací jeho hudební poetiky byl a stále je Radotín, kde žije. Vzpomínky na studentská léta, dobu normalizace, na turné, ale i trampování a první lásky jsou témata, která během natáčení vyplouvala na povrch a v osudech o nich jejich protagonista mluví.

Čtěte také

Silně dojemné a šťastné chvíle s kytarou i bez ní Štěpán Rak zažil na svých cestách po více než 40 kontinentech. S radostí a nadšením vypráví o nejrůznějších hudebních zážitcích a setkávání. Kytara byla motivem i pro knihu Kytara, má láska, která vyšla v roce 2003 a byla věnována zakladateli školy, prof. Štěpánu Urbanovi, o kterém se Rak často v Osudech zmiňuje.

A to je další kapitola Rakova života. Společné projekty Londonův Tulák po hvězdách uvedený v roce 2004 v brněnském divadle Husa na provázku nebo Vivat Comenius – literárně hudební pásmo sestavené z textů Obecná porada o nápravě věcí lidských Jana Amose Komenského. I o nich je v rozhlasových Osudech řeč.

autoři: Lenka Kopecká , jm
Spustit audio

Související