OSUDY - Marek Jerie

19. říjen 2009

Dnes už jen málokdo může vzpomínat na to, že byl žákem světových legend hry na violoncello - Pabla Casalse, André Navarry, Mstislava Rostropoviče či Antonína Kohouta. A žákem skutečně výtečným, jak dosvědčí každé vystoupení dnes už také pověstného violoncellisty a pedagoga, profesora Marka Jerie.

Vztah učitele a žáka nejednou přeroste do krásného přátelství: Kdykoli svedly koncertní cesty Marka Jerie s Mstislavem Rostropovičem do stejných končin světa, měl výsadní právo vstupu i do beznadějně vyprodaného sálu, v němž mistr Rostropovič hrál. Marek Jerie je příkladem osobnosti, kterou přes všechny nástrahy společensky nepřátelského režimu - a nebylo jich pro jeho rodinu málo, osud dovedl k tomu, co je mu předurčeno. K violoncellu, na koncertní pódia, ke studentům. "V určitých úsecích života má člověk ten zpětný pohled úplně jiný", začíná své vyprávění violoncellista Marek Jerie, " ale něco zůstává stejné. A to je ten zásadní přístup k životu. U mně se vlastně takovou červenou nití stalo violoncello, láska k hudbě, ke kultuře, k humanitním ideálům a veliká vděčnost za to, že se mohu věnovat povolání, které je současně mým koníčkem. Prvním zážitkem z mého dětství je pokojík, který jsem sdílel se svým bratrem Davidem. Byl plný řezeb mého tatínka, který nám nejen vyřezal kolíbku, postýlku, ale měli jsme také svého houpacího koně, protože mé dětství bylo velice krásně opředeno pohádkami. Matka s paní Miladou Topičovou pro nás a děti našich sousedů hrávala sobotní představení loutkového divadla."

Do láskyplného, kulturně bohatého rodinného života krutě zasáhl rok 1953 a nucené vystěhování rodiny sochaře Bohumila J. Jerie do Raspenavy. Rozhlasové vzpomínky Marka Jerie, pedagoga, violoncellisty, člena Guarneri tria vysílá v repríze ČRo3 - Vltava od 19. října vždy v 11.30 hod.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.