Osudy Luboše Zajíčka

23. únor 2015

Rozhlasové vzpomínky trumpetisty, hudebního publicisty, představitele českého tradičního jazzu.

Pětidílné Osudy poslouchejte na Vltavě od 23. února 2015 vždy v 11:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura.


Vzpomínání kornetisty, kapelníka a jazzového publicisty Luboše „Boba“ Zajíčka. Řada našich posluchačů asi zná, někteří dobře, jeho páteční jazzofony s archivními nahrávkami ze začátků dixielandové hudby. Bob ale nejen že se takto vracívá do historie jazzu, ale také sám byl u zrodu interpretace staré jazzové hudby u nás.

Spolu s bratry Smetáčkovými zakládal v šedesátých letech Tradicional Jazz Orchestra, v polovině 70. let pak založil vlastní Classic Jazz Collegium. Život těchto kapel se odvíjel na koncertech v Československu i celé Evropě a při nahrávání vlastních skladeb, aranží jazzových tradicionálů a také spolupráce s dalšími hudebníky a sólisty - Spirituál Kvintetem, Evou Olmerovou, Hanou Hegerovou, Ralphem Suttonem, Albertem Nicholasem a dalšími. Vzpomínání Boba Zajíčka jeho hlavně vzpomínáním cestě ke kornetu a jazzu a cestě kornetisty a kapelníka ve světě, kterým zní dixieland.


Připravil: Petr Gojda

autor: Petr Gojda
Spustit audio