Osudy Josefa Rostinského

2. únor 2018

Vyprávění brněnského rodáka (nar. 1945), profesora Tokai University v Tokiu, který v současnosti žije střídavě v Japonsku a v Klentnici na Moravě. Připravila Alena Blažejovská. Režie Radim Nejedlý.

Josef Rostinský vyrostl v Kamenné kolonii v Brně, vystudoval na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity anglistiku-amerikanistiku, germanistiku a jinde pak také arabštinu, turečtinu a čínštinu. Po emigraci studoval v doktorském programu a posléze sám učil na několika amerických univerzitách (State University of New York, Harvard University, University of Texas, Brown University).

Čtěte takéJak se profesor tokijské univerzity Joseph Rostinsky ocitl v Klentnici

S Moravany v Texasu také založil pěvecký sbor Texas University Czech Singers. V Americe se poznal s řadou význačných světových vědců různých oborů včetně českých, polských a ruských emigrantů, mj. Romanem Jakobsonem, u nějž bydlel, Jacquesem Rupnikem, Karlem Kovandou, Miladou Součkovou, Jiřím Voskovcem a Janem Benešem.

Rostinský je lingvista, literární vědec a odborník na sémiologii, kognitivní vědu a kognitivní management a filozofii (pragmatismus). V roce 1980 se stal univerzitním profesorem na Tokai University v Japonsku. Na Moravě (v Brně, Mikulově a Klentnici) rozvíjí česko-japonské kulturní styky.

Připravila: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý

Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

autoři: Alena Blažejovská , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.