Osudy Jaroslava Doležela, světově uznávaného rostlinného genetika

7. únor 2020

Jaroslav Doležel je vynikající vědec světového renomé, který se mimořádně zasloužil o českou vědu a vědecký pokrok vůbec. Jaká byla jeho cesta k úspěchu? Poslechněte si rozhlasové vzpomínání pro vltavský cyklus Osudy.

Jaroslav Doležel je mezinárodně uznávaný rostlinný genetik. Jeho celoživotním zájmem je studium struktury a evoluce genomu rostlin. Stal se průkopníkem tzv. průtokové cytometrie a vypracoval metodu, jejíž pomocí lze rychle určit velikost genetické informace. Unikátní metoda usnadnila přečtení složitých genomů pšenice i jiných důležitých plodin, včetně ječmene a hrachu, což výrazně urychlí jejich šlechtění.

Prof. Jaroslav Doležel u průtokového cytometru

Od začátku devadesátých let se profesor Doležel věnuje také studiu dědičné informace banánovníku, záchraně jeho diverzity a spolupracuje se šlechtiteli v několika Afrických zemích.

Za svou práci získal cenu ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Akademickou prémii AV ČR a řadu dalších vědeckých ocenění, včetně vůbec nejprestižnějšího u nás – Národní ceny vlády Česká hlava. Je členem Učené společnosti České republiky a řady českých i mezinárodních vědeckých společností a organizací.

Připravila: Jana Olivová
Technická spolupráce: Petr Janečka
Natočeno v roce 2020 (premiéra).

autor: Jana Olivová
Spustit audio