Osudy Jarmily Šulákové

11. únor 2017
Hry a četba

Ve věku 87 let zemřela v rodném Vsetíně „královna moravské lidové písně“ Jarmila Šuláková. Ještě donedávna vystupovala s cimbálovými soubory a folkrockovým Fleretem. Uměla rozezpívat amfiteátr folkové Zahrady i příznivce tvrdší muziky na festivalu Rock for People. Její rozhlasové vzpomínání na dětství, rodinu, přátele, na zpívání i na cesty po celém světě překypují optimismem a bezprostředním humorem.

Vyučila se švadlenou, ale od roku 1950 byla třicet pět let prodavačkou ve vsetínské prodejně gramodesek. Jako devatenáctiletá začala zpívat s valašským souborem Vsacan. V něm potkala svého manžela, houslistu Ludvíka Schmidta.

V počátcích 50. let začala zpívat se souborem Kyčera a od roku 1952 do roku 1993 zpívala s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů. S ním v rázovitém valašském kroji procestovala skoro celý svět.

Vždycky si přála studovat muziku, to se jí nesplnilo. „Tož přesto všechno, i bez té školy jsem to snad zvládla i na tu jedničku,“ okomentovala svou kariéru. Společně s Jožkou Černým a dalšími bylo její jméno skoro synonymem pro lidovou písničku, stala se i národní umělkyní.

Hlas zpěvačky Jarmily Šulákové nechává jen málo lidí lhostejných. Svého času dala přednost před operním jevištěm lidové písni, a své srdce i hlas jí odevzdala na celý život.

Připravila: Eva Ocisková
Technická spolupráce: Tomáš Gsöllhofer
Natočeno v roce 2010.

Vynikající cimbalista a znalec folkloru Jan Rokyta s Jarmilou Šulákovou natáčel a na pódiích vystupoval nesčetněkrát. Ví snad o každém záchvěvu její pěvecké duše: „Její písničky našly domov u každého, kdo má rád poctivou muziku a zpívání. Dokázala vytvořit z celé řady písniček povýtce regionálních tituly vpravdě národní. Kromě Moravského Valašska se dnes se stejnou chutí zpívají v celých Čechách, na Moravě i ve Slezsku. V repertoáru je mají folkloristé na Slovensku či v Holandsku a dokonce i v Chicagu.“

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a četba

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.