Osudy Jany Orlíkové-Brabcové

27. červenec 2015

Rozhlasové vzpomínky odborné pracovnice Grafické sbírky Národní galerie v Praze.

Pětidílné Osudy poslouchejte na Vltavě od 27. července 2015 vždy v 11:30. Po odvysílání se jednotlivé díly četby objeví také na stránce Hry a literatura.


Jana Orlíková-Brabcová (narozena 19. května 1939) je někdejší odborná pracovnice Grafické sbírky Národní galerie v Praze, kterou v letech 1990-1995 nejen vedla, ale též zastupovala v prestižním mezinárodním kolegiu správců grafických kabinetů.

Mimořádně se zasloužila o zahájení citlivé rekonstrukce paláce Kinských na Staroměstském náměstí v Praze pro potřeby jedné z největších grafických sbírek ve střední Evropě, stejně jako o oživení jejích výstavních a akvizičních aktivit. Jméno Jany Orlíkové je rovněž trvale spojeno s výsledky její odborné práce, zejména s uměním a umělci konce 19. a přelomu 19. a 20. století. Z nich soustředěnou pozornost věnovala především dílu Mikoláše Alše, Luďka Marolda, Alfonse Muchy, Maxe Švabinského, Antonína Slavíčka, Vojtěcha Preissiga a Františka Kupky.

Dalším z blízkých umělců se stal Jan Zrzavý, s nímž v závěru umělcova života udržovala těsné kontakty, podílela se rovněž na přípravě výstavy, nachystané pražskou Národní galerií v roce 1990 ke stému výročí umělcova narození, a je také spoluautorkou monografie Jana Zrzavého z roku 2003.


Připravila: Jana ŠpačkováTechnická spolupráce: Miloš Kot

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio