Osudy Gerhardta Bubníka, české právnické a krasobruslařské legendy

27. duben 2020

Gerhardt Karel Bubník prožil celý život mezi paragrafy. Jednak je vynikajícím právníkem, ale paragraf se říká také figuře, kdy krasobruslař musel jet v rámci povinných cviků na jedné noze a přitom na ledě opsat dvě kružnice bez přerušení. A Gerhardt Bubník zná krasobruslení velice dobře, sám léta aktivně závodil a posléze se stal rozhodčím, a to na nejvyšší mezinárodní úrovni. Rozhlasové vzpomínání právníka, krasobruslaře a sportovního funkcionáře poslouchejte on-line.

Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Natočeno: v roce 2018
Technická spolupráce: Jitka Procházková

Jeho život by vydal na román. Gerhardt Bubník (*1935) pocházel z dosti chudých poměrů, navíc ze smíšeného manželství, což během 2. světové války vedlo k tomu, že tatínka v roce 1944 odveleli do pracovního tábora v Osterode a maminku o pár měsíců později do Terezína, stejně jako již dlouho předtím i všechny její příbuzné. Devítiletý Karel s jedenáctiletým bratrem zůstali doma sami. Pomoc jim tehdy poskytla „teta Marie“, Němka, rodinná přítelkyně. Opět jeden z dějinných paradoxů, dovedený do konce – po osvobození Prahy někdo tetu Marii udal, že „je Němka“. Jak to dopadlo, vypráví v rámci svých osudů Gerhardt Bubník velice barvitě a podrobně, však také řadu detailů ze života svých rodičů se dozvěděl teprve před několika lety, kdy na půdě otevřel staré bedny s korespondencí, fotografiemi a rodinnými záznamy.

K úspěchu přes vzdělání

Během studia na Anglickém gymnáziu v Praze se rozhodl, že bude právníkem. Práva vystudoval a vzhledem ke znalostem několika světových jazyků začal pracovat jako advokát v mezinárodní agendě. Na podnět jednoho amerického kolegy si podal přihlášku na studia v USA. Téměř po tři čtvrtě roce mu přišel dopis, že je přijat – jako první Čechoslovák vůbec – a v roce 1968 vyjel studovat na Harvardovu univerzitu.

Gerhardt Bubník, právník, krasobruslař a sportovní funkcionář

Když se po náročném studiu vrátil, specializoval se na mezinárodní obchodní transakce a autorské a sportovní právo. Už půl století působí také jako rozhodce v mezinárodních obchodních arbitrážích v ČR i v zahraničí a jako rozhodce ve  sportovních záležitostech u Rozhodčího soudu pro sport ve švýcarském Lausanne. Byl také dlouholetým členem předsednictva našeho svazu krasobruslení a v letech 1996–2010 byl členem vedení Mezinárodní bruslařské unie a jejím právním poradcem.

V obou svých kariérách dosáhl nejvyšších ocenění. Mezinárodní olympijský výbor mu udělil Olympijský řád a posléze i Cenu za boj proti dopingu – právě G. Bubník byl klíčovou osobností ve složitém a dlouholetém dopingovém případu německé rychlobruslařky C. Pechsteinové. Byl rovněž jmenován čestným členem Mezinárodní bruslařské unie.

Česká advokátní komora mu udělila Zlatý odznak za zásluhy o advokacii a v roce 2016 byl uveden do Právnické síně slávy.

Během svého bohatého života procestoval téměř celý svět, setkal se s mnoha představiteli států a dostal se k řadě právně zajímavých a složitých případů, k některým z nich se vrací ve svém vyprávění a také v knize pamětí Život mezi paragrafy.

Spustit audio