Osudy Bohuslava Vítka. Rozhlasové vzpomínání hudebního publicisty, dramaturga a bývalého ředitele Komorní filharmonie Pardubice

26. květen 2023

Bohuslav Vítek začínal jako kantor a sbormistr ve svém rodném kraji – na Novohradsku. Navázal na svého otce, skvělého pedagoga, kterého si můžeme představit jako ty z literatury známé a všestranně vzdělané osobnosti z dob národního obrození, působící ovšem v časovém posunu směrem k naší době. Jeho syn Bohuslav byl už v raném dětství doslova zasažen hudbou. Maminka doma zpívala lidové písně, všichni společně poslouchali vysílání rozhlasu.

Technická spolupráce: Jan Brauner
Připravila: Eva Ocisková
Premiéra: 22. 5. 2023

Vystudoval Pedagogický institut v Pardubicích, věnoval se dětem nejen na různých školách, ale také ve folklorním souboru své ženy Jitky. Jeho vášní byl a je poslech klasické, tedy krásné hudby. Ať nahrávek na rozmanitých nosičích, jak je přinášel technický pokrok, tak koncertů – kdykoli a kdekoli. Ovšem nejen poslech. Se svými přáteli, v počátcích své dramaturgické kariéry např. s dirigentem Liborem Peškem a muzikologem Jiřím Pilkou, vášnivě rád o všech nahrávkách a skladbách diskutuje.

Jmenovaní pánové působili ve vedení pardubického orchestru a Bohuslava Vítka přiměli, aby zanechal „kantořiny“ a vystudoval muzikologii. To se pak stalo na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Dramaturgii se posléze věnoval i v Symfonickém orchestru hl. m. Prahy FOK, v Českém rozhlase v Praze, v umělecké radě Pražského jara, spolupracoval s Festivalem Leoše Janáčka v Ostravě, Smetanovou Litomyšlí.

Nezapomenutelné jsou mj. jeho pořady CD laser, skvělé jsou programy koncertů, které píše, přednášky a besedy o klasické hudbě. O své „dechberoucí vědomosti“, jak Bohuslava Vítka charakterizuje současný ředitel Komorní filharmonie Pardubice Pavel Svoboda, se dělí nejen s fanoušky klasické hudby, ale také s těmi, kteří se s ním rádi toulají po vlastech českých. Je totiž také vášnivým turistou.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.