Ostravské dny 2019 podruhé

15. září 2019

Záznam srpnových koncertů 10. bienále festivalu Ostravské dny 2019 z Trojhalí Karolina v Ostravě.

Výkony Ostravské bandy, Ostrava New Orchestra, ale i Symfonického orchestru Českého rozhlasu v hudbě avantgardní, současné a experimentální nabídlo druhé vydání Futurissima na téma Ostravské dny 2019.

Isabel Mundry je skladatelkou a profesorkou kompozice v Německu i ve Švýcarsku, ve skladbě Nekonečné sedimenty z roku 2018 pracuje se stopami časově nebo prostorově  vzdálené hudby. Petra Cígler je nanochemik a ve vzácně volných chvílích napsal svůj první hornový koncert, přímo šitý na míru vynikajícímu hornistovi Ondřeji Vrabcovi. Petr Bakla zas potřebuje k inspiraci dlouhé procházky se psem a jeho světová premiéra skladby  Ostrov nad městem byl poetickou předehrou před operou křehké krásy a prchavého okamžiku Neither Mortona Feldmana, kterou se SOČRem v postindustriálním Trojhalí Karolina provedla sopranistka Claudia Barainsky a dirigent Peter Rundel.

Rozhovory se skladateli, světové premiéry skladeb i jejich nedávné provedení Vám nabídla v nedělním Futurissimu Renáta Spisarová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.