Osobnosti, jako byl Jan Patočka, si připomínáme málo, říká Miroslav Bambušek

14. říjen 2019

Osmá sezóna Studia Hrdinů má v podtitulu Vyrovnávání se s přítomností a chystá tři autorské a formálně rozsáhlé premiéry. Kmenový režisér Studia Hrdinů Miroslav Bambušek v této souvislosti apeluje, že k pochopení přítomnosti lze dojít jedině prostřednictvím vyrovnání se s minulostí. Ve své divadelní práci letos zpracovává osud filosofa Jana Patočky a jeho roli v historických událostech souvisejících se vznikem Charty 77.

Čekají nás tři velké premiéry autorských textů a jedna menší premiéra scénického dokumentu o Janu Patočkovi a Chartě 77. A právě tento projekt zahajuje celé zpracování fenoménu Patočka. Následovat bude premiéra inscenace Kacířské eseje,“ představuje plány nové sezóny ve vysílání pořadu ArtCafé PR manažerka Studia Hrdinů Madla Zelenková.

Studio Hrdinů: Jan Patočka a Charta 77

Režisér a dramatik Miroslav Bambušek se o Patočkovo dílo zajímá už od 90. let, kdy krom jiného studoval na FF UK filozofii. „Patočka byl mohutný myslitel, který nebyl jen myslitelem. Své myšlení dal do služby obci a zaplatil za to svým životem. Takových lidí zde máme velmi málo a málo si je připomínáme, na rozdíl od jiných,“ říká Miroslav Bambušek.

Obsahem scénického dokumentu budou zveřejněné archivní materiály StB

V rámci scénického dokumentu, který bude uvedený 17. října 2019, se uveřejní ještě donedávna přísně tajné materiály StB. Jedná se o fragmenty výslechů Patočky i tajné operativní zprávy, které Státní bezpečnost proti chartistům a Patočkovi vedla.

Čtěte také

Součástí bude také diskuze, které se zúčastní filosof Jan Sokol, zeť Jana Patočky, nebo Ivan Chvatík, vedoucí Archivu Jana Patočky, a historik Petr Blažek, kteří s Miroslavem Bambuškem celé téma v průběhu konzultovali.

To je ohromná síla, ve chvíli, když si to prostudujete. Režimní teror, který proti signatářům Charty tehdy probíhal, tuny lží, které se na lidi valily  tzv. fake news té doby, a tu nepatrnou křehkou pravdu, tu nepatrnou skrytost. A celou tu myšlenkovou sumu, kterou Jan Patočka podal, když obhajoval myšlenky Charty,“ rozebírá koncept scénického dokumentu režisér. Herecky se na dokumentu podílí Miloslav Mejzlík, Jakub Gottwald, Stanislav Majer, a Marek Pospíchal.

Naší zemi vládne pošramocené myšlení

Přítomnost není něco, co je jen v tento moment a minulost není něco, co by bylo jen tehdy. Přítomnost je reflektování minulosti.

Scénář k představení Jan Patočka a Charta 77

Když přemýšlím o Patočkovi, jeho činech a myšlenkách, tak to logicky ovlivní mé jednání dnes. Pod prizmatem těchto myšlenek nahlížím skutečnost, současnost. A to jsou dějiny,“ zamýšlí se Bambušek. Podle jeho slov Charta 77 není něco, co je pryč. „Je to apel na nás dnes. Nemáme tady socialismus, nemáme tady vládu komunismu, ale máme tady dědictví. A tím je pošramocené myšlení, které bohužel vládne této zemi,“ dodává dramatik. Ačkoli je scénický dokument Jan Patočka a Charta 77 určený především studentům, do konce roku ho Studio Hrdinů uvede kromě premiéry ještě jednou ve večerních hodinách a jedno uvedení se chystá také v Pardubicích.

Poslechněte si celé ArtCafé s hudebním výběrem Ondřeje Bambase.

Spustit audio

Související