Operní pěvkyně Pavla Vykopalová

15. říjen 2014

Hostem Telefonotéky byla operní pěvkyně Pavla Vykopalová.

Jenůfa, Mařenka, Desdemona, Nedda, Fiordiligi a Rosina, to jsou jen namátkou slavné operní role, které má ve svém repertoáru jedna z nejobsazovanějších českých sopranistek současnosti Pavla Vykopalová.

Můžeme ji často slyšet v operních domech v Praze (Národní divadlo, Státní opera Praha, Stavovské divadlo) a Brně. V Evropě pak v Dánské národní opeře (Káťa Kabanová), v Budapešti (Rusalka), na francouzských scénách v Rennes, Limoges a Remeši.

Posluchači vltavské Telefonotéky se s ní mohli osobně setkat při živém vysílání přímo v budově Českého rozhlasu ve středu 15. října, kde byla hostem moderátora Ivana Rumla. Pořad se vysílal z rozhlasové galérie v suterénu historické budovy na Vinohradské 12.

Pavla Vykopalová vystudovala zpěv na Státní konzervatoři v Praze, studium ukončila v roce 1993. Nejprve byla členkou Pražského filharmonického sboru, sólovou kariéru zahájila jako mezzosoprán pod pedagogickým vedením Lenky Šmídové a od roku 1997 prof. Jiřího Kotouče.

V roce 2006 přešla na soprán, v soukromých hodinách pokračuje u prof. Marie Urbanové. Má ve svém repertoáru operní role od baroka až po 20. století, kromě opery se věnuje také oratorní, kantátové i písňové literatuře včetně současné tvorby. Český rozhlas s ní plánuje natáčení obtížného vokálního partu Kabeláčovy V. symfonie zvané „Dramatická“.

V průběhu studia na konzervatoři vystupovala Vykopalová v představeních Opery Mozart, po absolvování konzervatoře jí bylo nabídnuto angažmá v operním souboru Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni (1998).

Od ledna 2009 je členkou Národního divadla Brno, zároveň vystupuje jako stálý host na pražských scénách. V roce 2003 vystoupila v pařížském Théâtre du Châtelet inscenaci Janáčkovy Její pastorkyně.

Bohatá je rovněž její koncertní činnost doma i v zahraničí, do níž patří duchovní i písňová hudba. Na četných koncertech a operních představeních spolupracovala s významnými českými i zahraničními dirigenty jakými jsou Jiří Bělohlávek, Jiří Kout, Iván Fischer, Eliahu Inbal, Jakub Hrůša, Kaspar Zehnder, Sylvain Cambreling, Leopold Hager nebo Ascher Fisch.

Na koncertních pódiích vystupovala s Českou filharmonií, Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Filharmonie Brno, saské Staatskapelle Dresden, Budapest Festival Orchestra či Frankfurtským rozhlasovým symfonickým orchestrem.

V roce 2012 byla Pavla Vykopalová nominována na cenu Thálie za roli Míly v Janáčkově Osudu. Na podzim roku 2013 nastudovala titulní roli v Janáčkově opeře Káťa Kabanová v Dánské národní opeře. V květnu 2014 se zúčastnila s dirigentem Ivánem Fischerem a s Budapest Festival Orchestra turné s koncertním provedením Dvořákovy Rusalky.

autor: Ivan Ruml
Spustit audio