Odstíny záře a další světové premiéry skladatelů. Futurissimo ve službách Roku české hudby

26. květen 2024

Velká orchestrální kompozice Elišky Cílkové i studiová prvovýroba skladeb pro cimbál a klavír, jejichž autoři jsou Daniel Skála i Peter Graham. Tři premiéry nových nahrávek hudby komponované teď a tady. Další z objednávek Janáčkovy filharmonie Ostrava i soustředěné výkony cimbalisty Daniela Skály a klavíristy Jiřího Hrubého v rozhlasovém Studiu 1 v Ostravě, kde natáčel tandem František Mixa a Lubomír Výrek.

Odstíny záře, skladbu pro symfonický orchestr, psala Eliška Cílková (1987) v náročné životní situaci a nechala se tak inspirovat prostředím současné špičkové české neonatologie a sílou lidského života. „Skladba v sobě nese velmi silný vnitřní rozměr. Vypráví příběh z poklidných nocí, které doprovázelo pozorování sil lidského života“, odhaluje autorka a pokračuje: „Samotný název skladby odkazuje na pozitivní reálná světla jednotek intenzivní péče… Posluchače jistě upoutá opakovaný tón v harfě, jenž zosobňuje přeměněný zvuk monitoru životních funkcí a figury lidových motivů v samotném finále skladby zrcadlí zpěvy rodičů těchto dětí.“ Skladbu v Ostravě nastudoval a v dubnu tohoto roku uvedl dirigent Andrey Boreyko.

„Kompozice Spolubití vznikla překvapivě spontánně, asi s vědomím, že mým spoluhráčem je skvělý klavírista Jiří Hrubý. A tak jsem prostě hledal a následně i občas objevil spojitosti a rozdílnosti mezi klavírem a cimbálem. Například údery do strun i mimo ně, dozvuk, který umí být krásně nepředvídatelný, vertikální mnohoznačnosti, nebo třeba hru čtyřmi paličkami. To hlavní jsem ale pochopil až po nahrání: že se rád hudbou bavím a že ona neuvěřitelně baví mě“, uvedl autor skladby, virtuózní cimbalista Daniel Skála (1981).

Peter Graham, občanským jménem Jaroslav Šťastný (1952), vlivný brněnský autor, interpret, publicista a pedagog napsal kompozici MONO-DIA (Monology a dialogy pro cimbál a klavír). „Vznikla z podnětu Dana Skály v průběhu let 2020 a 2024. Je vlastně jakýmsi rezervoárem kratších skladeb, z nichž si mohou interpreti vybírat podle potřeby. Cimbál a klavír jsou příbuzné nástroje, jejich doznívání a způsob, jakým rezonují jeden v druhém, vytvářejí zvláštní atmosféru zastavujícího se času, jíž pronikají záblesky vzpomínek“, uvedl pro Futurissimo Jaroslav Šťastný.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.