Odhozené věci na ulici můžeme vidět jako sochy a formy, říká fotografka Julie Hrnčířová

24. květen 2020

Taky jste za poslední měsíce vnímali intenzivněji věci, kterými se obklopujeme? Pro někoho jsou výzvou k úklidu, pro jiné je terén všednosti výzvou k průzkumu.

Estetika obyčejných věcí je blízká i mladé fotografce Julii Hrnčířové, která poslední dva roky tvoří v norském Oslu a v rozhovoru představila své poslední projekty Urban Poetism a Everyday Sculptures, ve kterých fotografuje např. nepotřebné nebo opravené věci na ulici.

Věci na ulici jsou vytrženy z kontextu. Třeba utěrka, která se spojila s chodníkem vytváří rastr, nebo poličky, které působí jako minimalistické sochy.
Julie Hrnčířová

Ve středu jejího zájmu se objevují předměty, které nachází při svých vycházkách městem, nebo i na zahraničních cestách. Předměty fotí jako vnímavý pozorovatel a fotografie pak instaluje s humorem a potřebou vrátit do výstavního prostoru nahodilost, ve které objekty původně byly. V její poetice vás zaujme zvýraznění krásy odloženého a estetické povýšení zdánlivě nepotřebných věcí a chyby.

Urban Poetism Julie Hrnčířové

Projektor, vrtačka, kytara a stan se půjčují nejvíce

Petr Žabka z projektu Library of things představil inspirace a fungování knihovny věcí, která sídlí v prostorách Kampus Hybernská, což je společný projekt města Prahy a Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Skupina dobrovolníků už tři roky provozuje místo, kde si můžete půjčit stan, vrtačku, nebo instax za přijatelný poplatek. Nejde o biznis, ale spíš o podporu životního stylu, pro který je podstatné minimalizovat počet věcí na světě a ty, které už tu jsou, tak sdílet.

Library of Things v prostoru Hybernská žije

V závěru pořadu uslyšíte mladou zpěvačku Elu Tostovou z česko-slovenské kapely, která představila nový singl Tempo. Skladba vznikla jako reakce na přerušení činnosti kapely a nucenou izolaci. Hudbu pro pořad vybral Ondřej Bambas.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.