O tichých písních Jiřího Bulise

9. květen 2018

Dělil své písně na „citovky“ a „řachandy“, vzpomíná režisér Arnošt Goldflam a dodává, že stačilo zadat jeden z těchto termínů a skladatel přesně věděl, jakou hudbu k inscenaci napsat. Řeč je o hudebním skladateli, textaři a klavíristovi Jiřím Bulisovi, který se narodil v roce 1946 v Chomutově a od jehož tragického úmrtí uplyne 12. května dvacet pět let. Večer věnovaný jeho výjimečné osobnosti poslouchejte on-line.

Jiří Bulis vystudoval brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění a patří k zakládající generaci Divadla Husa na provázku. Bez jeho hudby se neobešlo žádné představení tehdy začínajícího mima Bolka Polívky, s nímž začal spolupracovat v roce 1973 inscenací Am a Ea.

Od roku 1977 se datuje jeho spolupráce s tehdy prostějovským souborem Hadivadla – a opět především s režisérem Arnoštem Goldflamem. Pro režiséra Ivo Krobota napsal mj. hudbu k představení Něžný barbar podle B. Hrabala, které mělo premiéru v pražském Činoherním klubu. Je autorem scénické hudby k více než čtyřiceti televizním inscenacím, za hudbu k filmu Věry Chytilové Šašek a královna byl několikrát oceněn, ke spolupráci si Jiřího Bulise vybral i režisér Juraj Jakubisko.

Vždycky mne udivuje, kolik toho tak váhavý člověk, jakým Jirka byl, za svůj život zkomponoval.

...vzpomíná Jan Beránek-Dalecký, houslista, dvorní interpret Bulisovy hudby, jeho celoživotní přítel a dodnes ochránce a vydavatel Bulisova hudebního odkazu.

V pořadu, který vznikl v roce 2013, na charismatického muže vzpomínají jeho přátelé Ivo Krobot, Arnošt Goldflam, Jan Beránek-Dalecký a Miloš Štědroň, ale především znějí písně Jiřího Bulise, jehož život uprostřed práce ukončila automobilová nehoda.

Připravila: Olga Jeřábková
Režie: Lukáš Kopecký

Pořad byl natočen v roce 2013.

autor: Olga Jeřábková
Spustit audio