O herecké rodině, Respektu a světě médií

25. srpen 2011

Hostem živě vysílané Čajovny ve čtvrtek 25. srpna bude Erik Tabery. Ačkoli je znám především jako šéfredaktor Respektu a novinář zabývající se převážně domácí politikou, jeho životopis obsahuje také další pozoruhodné položky.

Rodina, ze které pochází, má hluboké umělecké kořeny. Erikův prapradědeček Jan Nepomuk Štěpánek patřil mezi nejvýznamnější domácí divadelníky 1. poloviny 19. století, jeho vnuk, tedy Erikův dědeček, Zdeněk Štěpánek zas proslul mnoha divadelními a filmovými rolemi, mimo jiné v Bílé nemoci, Cechu panen kutnohorských, Janu Husovi či Janu Žižkovi. Z dalších příbuzných, kteří spojili svůj život s herectvím, jmenujme strýce Martina a Petra Štěpánkovi.

Erik Tabery (1977) o kariéře umělce nikdy neuvažoval. „Odmalička to byl tak blízký svět, že pro mě bylo téměř nemožné v něm pracovat. A víc mě lákala právě novinařina, možnost vyjadřovat se písemnou formou,“ uvedl před časem k tématu. Absolvoval bakalářské studium žurnalistiky na Fakultě sociálních věd UK, magistra na politologii nedokončil. V časopisu Respekt začínal jako elév v roce 1997, od ledna 2009 stojí v jeho čele. Je držitelem Novinářské křepelky a Ceny Ferdinanda Peroutky. Vydal knihy Vládneme, nerušit a Hledá se prezident.

00813287.jpeg

V rozhovoru na Vltavě zazní nejen podrobnosti o Respektu a jeho každotýdenní přípravě a náplni, ale dále například odpovědi na otázky spojené se seriózními i bulvárními novinami nebo Taberyho názory na mediální výchovu v České republice.

Čajovnu s Erikem Taberym zařazujeme oproti programové nabídce v Týdeníku rozhlas, kde byla na čtvrtek 25. srpna naplánována repríza květnového pořadu se Štěpánem Páclem a Terezou Marečkovou. Tu jsme však z důvodu náhlé hlasové indispozice redaktorky Kateřiny Rathouské odvysílali už před týdnem a rozhovor se šéfredaktorem Respektu se tedy o týden posunul. Za programovou změnu se omlouváme.

autor: krs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.