Novinky na CD: Eggnoise: What a World

24. červenec 2003

Veselí hoši tvoří tuhle hudební formaci. Muziku, kterou provozují, staví podle svých slov na funku a punku. Ale pozor - je to hudba s řádem a v interpretaci ukázněná. Možná až překvapivě, ale určitě ku prospěchu věci. A je to také hudba pestrá. Klasické rockové hudební nástroje (kytary a bicí) doplňují členové skupiny, jak sami říkají, nástroji rockově netypickými, třeba houslemi, trubkou, pozounem, klarinetem, flétnou či fenderpiánem. Sami pak hrají muziku opravdu těžko zařaditelnou; když už jsou donuceni někam sami sebe zařadit, pak do škatulek "popjazzu" a "hardswingu".

Téhle kapele právě vychází nové (a vlastně první oficiální) album. Jmenuje se What a World a vedle angličtiny z něj zní třeba i španělština a čeština. "Když jsme kapelu Eggnoise zakládali, chtěli jsme být slavní a bohatí. Pak přišlo období, kdy jsme chtěli být spíš nenápadní, až undergroundoví, a teď se vracíme k touze po bohatství a slávě. Nic z toho nám ovšem zatím nevyšlo," říkají kluci z Eggnoise. Tenhle druh muziky asi davy příznivců nepřitáhne, bylo by však spravedlivé, kdyby byly kvality skupiny oceněny. Třeba dobrým prodejem alba či návštěvností festivalů, na kterých se během léta kapela objeví. Nejlépe obojím. "Byli bychom rádi, kdyby naši muziku vykrádaly jiné kapely a kdybychom se tak množili," přejí si s nadsázkou členové Eggnoise. Dodávám, že takové muziky, jakou Eggnoise předvádějí, není nikdy dost.

Eggnoise
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.